Acțiunile europene au atins un nou maxim al ultimelor 12 luni, pe fondul optimismului privind salvarea băncilor italiene

Acțiunile europene au atins un nou maxim al ultimelor 12 luni, pe fondul optimismului privind salvarea băncilor italiene
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 dec 2016

Acțiunile europene s-au întors pe creștere și au închis la un nou maxim al ultimului an, pe fondul optimismului generat de anunțul Guvernului de la Roma privind un posibil ajutor de stat în valoare de 20 miliarde de euro pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena și a altor bănci cu probleme din Peninsulă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 0,5%, până la 361,32 puncte, cel mai ridicat prag începând cu decembrie 2015, scrie MarketWatch. Luni, indicele a coborât cu 0,1%.

Bursa de la Milano a avansat cu 1,5%, evoluție susținută în principal de titlurile băncilor. Executivul italian a cerut, luni seara, aprobarea Parlamentului pentru majorarea datoriei publice cu 20 miliarde de euro în vederea acoperirii costurilor cu salvarea băncilor slab capitalizate și cu portofolii semnificative de împrumuturi neperformante, în frunte cu cea mai veche bancă din lume, Monte dei Paschi di Siena. Instituția de credit, care are nevoie de 5 miliarde de euro până la finele anului, a lansat ieri o operațiune de majorare de capital, programată să se încheie joi, 22 decembrie.

Acțiunile Unione di Banche Italiane au crescut cu 5,8%, cele ale Banco Popolare, cu 4,3%, iar titlurile UniCredit, cu 2%. În pofida unui avans de peste 4% consemnat în prima parte a tranzacțiilor, acțiunile Monte dei Paschi au închis cu un declin de 0,4%.

Lira turcească se întoarce în zona minimelor după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara CITEȘTE ȘI Lira turcească se întoarce în zona minimelor după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara

Pe alte piețe, indicele DAX 30, al bursei de la Frankfurt, a urcat cu 0,3%, FTSE 100 (Londra) cu 0,4%, iar CAC 40 (Paris) cu 0,5%. Investitorii au alungat temerile referitoare la noi atacuri teroriste generate de incidentul de luni seara din Germania, în urma căruia 12 persoane și-au pierdut viața, și au ales să se concentreze pe o serie de tranzacții anunțate de companii.

Acțiunile Total SA au urcat cu 0,8%, după ce compania petrolieră franceză a cumpărat o participație de 23% la firma americană Tellurian Investments, alături de care va dezvolta un proiect în domeniul gazelor naturale. Investiția francezilor s-a ridicat la 207 milioane de dolari.

Revenind în Italia, titlurile Mediaset, al cărei acționar majoritar este fostul premier Silvio Berlusconi, s-au apreciat cu 23,3% după ce grupul francez de media Vivendi a anunțat că vrea să își mărească participația la compania italiană de la 20% la 30%, intenție aspru criticată de board-ul Mediaset. Acțiunile Vivendi, grup controlat de miliardarul Vincent Bollore, au avansat cu 0,7%.

În Marea Britanie, acțiunile Lloyds Banking Group s-au apreciat cu 2,2%, în condițiile în care banca a anunțat că va prelua MBNA, divizie locală a Bank of America, pentru 1,9 miliarde de lire sterline (2,35 miliarde dolari), prima achiziție majoră de după criza economică și financiară.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii