Acțiunile europene au încheiat săptămâna la maximul ultimilor aproape 2 ani

Acțiunile europene au încheiat săptămâna la maximul ultimilor aproape 2 ani
scris 5 mai 2017

Acțiunile europene au încheiat săptămâna la maximul ultimilor aproape doi ani, apetitul pentru risc al investitorilor consemnând o revenire în așteptarea alegerilor prezidențiale din Franța, de duminică, informează MarketWatch.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a avut un avans puternic, de 1,9%, în ritm săptămânal și o creștere de 0,7% față de ieri, închizând ședința de astăzi la maximul din august 2015.

Indicele DAX, al bursei de la Frankfurt, a crescut astăzi cu 0,6%, FTSE 100 al bursei londoneze cu 0,7%, iar CAC 40, de la Paris, cu 1,1%. Bursa de la Paris a avut un avans săptămânal foarte puternic, de 3%.

“Credem că efectul imediat al unei victorii a lui Macron la alegerile de duminică ar fi ameliorarea îngrijorărilor legate de creșterea populismului în Europa, oferind avânt sentimentului de pe piețele gloable”, spune Peter Donisanu, analist Wells Fargo.

Bursa românească înseamnă oferta Digi CITEȘTE ȘI Bursa românească înseamnă oferta Digi

Acesta adaugă faptul că investitorii au pariat deja puternic pe victoria lui Macron la alegerile din Franța, ceea ce înseamnă că există riscul unei corecții.

Investitorii îl preferă pe Emmanuel Macron, candidat de centru, în fața contracandidatei eurosceptice Marine Le Pen. Marine Le Pen, liderul Frontului Național, dorește taxarea suplimentară a anagjaților străini și ieșirea Franței din zona euro, mizând, în general, pe promisiunile care i-au adus victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Ea a declarat în repetate rânduri că UE va dispărea, afirmând, printre altele, că “imperiile arogante și hegemonice sunt destinate să piară”.

Acțiunile IAG, compania mamă a British Airways, au crescut cu peste 5%. Avansul a fost susținut de rezultatele foarte bune anunțate de companie, aceasta obținând un profit operațional record în primul trimestru, de 170 de milioane de euro, în creștere cu 9,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul a fost susținut de scăderea costurilor și de îmbunătățirea tendinței prețurilor, datorită cererii mai mari pentru călătorii de afaceri, pe piețe ca America de Nord și Brazilia.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
le pen
macron
franta
burse
alegeri
stoxx europe 600
iag
british airways