Acțiunile europene au urcat la maximul ultimelor peste patru luni după publicarea datelor privind angajările din SUA

Acțiunile europene au urcat la maximul ultimelor peste patru luni după publicarea datelor privind angajările din SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 sep 2016

Acțiunile europene au urcat vineri la maximul ultimelor peste patru luni după publicarea datelor privind evoluția pieței muncii din SUA, numărul mic de noi angajări atenuând așteptările investitorilor privind o eventuală majorare a dobânzii cheie de către banca centrală americană în această lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat astăzi cu 2,06%, până la pragul de 350,73 de puncte, cea mai ridicată valoare din ultimele patru luni și jumătate, potrivit datelor investing.com.

La nivelul săptămânii, indicele pan-european s-a apreciat cu 2,04%, cea mai mare creștere din ultimele două luni.

Economia Statelor Unite a creat 151.000 de noi locuri de muncă în august, față de 275.000 în luna precedentă, evoluția fiind sub așteptările din piață, care indicau înființarea a circa 180.000 de posturi, potrivit datelor furnizate de Biroul de statistică a muncii din SUA.

Prețurile petrolului cresc ușor, dar se îndreaptă spre cea mai amplă scădere săptămânală din ultimele opt luni CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului cresc ușor, dar se îndreaptă spre cea mai amplă scădere săptămânală din ultimele opt luni

Încetinirea ritmului angajărilor i-a determinat pe analiști și investitori să își revizuiască estimările privind următoarea majorare de dobândă din SUA, pariurile din piețe indicând o probabilitate de doar 20% pentru o creștere la ședința de politică monetară din septembrie imediat după publicarea raportului, față de 34% anterior.

“Șansele pentru creșterea dobânzii în septembrie s-au diminuat, însă, bazându-mă pe datele de până acum, evoluția economiei americane justifică o majorare a ratelor. Pariem pe cel puțin o creștere până la finalul anului, iar consensul pare a fi că se va produce în decembrie“, spune Kully Samra, director în cadrul firmei de brokeraj Charles Schwab, citat de MarketWatch.

Scăderea șanselor pentru o majorare la ședința din această lună s-a reflectat în deprecierea dolarului și creșterea prețurilor acțiunilor, atât pe piața din SUA, cât și în Europa. Principalii indici ai bursei newyorkeze se apreciau cu circa 0,2% în jurul orei 19:30, majoritatea companiilor blue-chip fiind “pe verde”.

Revenind pe Vechiul Continent, bursa de la Londra a închis cu o creștere de 2,2%, piața de capital din Frankfurt, cu 1,4%, iar bursele de la Paris și Milan, cu 2,3%, respectiv 1,5%.

Majoritatea acțiunilor bancare au consemnat creșteri destul de consistente, extinzând câștigurile din această săptămână. Deutsche Bank s-a apreciat cu 1,1%, Societe Generale, proprietarul BRD, a urcat cu 1,7%, iar Banco Bilbao, cu 1,6%. La nivelul săptămânii, indicele sectorului bancar european a avansat cu 6,1%, cea mai mare creștere începând cu luna iulie, potrivit Bloomberg.

Scăderea dolarului în urma publicării datelor privind angajările din SUA a contribuit la avansul cu circa 3% a cotațiilor petrolului și a dat un impuls companiilor de profil. Acțiunile Tullow Oil au urcat cu 4%, cele ale BHP Billiton, cu 2,1%, în timp ce titlurile Boliden AB au crescut cu 1,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii