Acțiunile europene încep săptămâna cu un avans modest; lira turcească a recuperat parțial declinul de vineri

Acțiunile europene încep săptămâna cu un avans modest; lira turcească a recuperat parțial declinul de vineri
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 iul 2016

Acțiunile europene înregistrează creșteri modeste luni, după tentativa de lovitură de stat de vineri noaptea în Turcia. Totodată, lira turcească, care a înregistrat vineri cel mai abrupt declin zilnic din ultimii aproape 8 ani, era în creștere față de euro, recuperând însă doar parțial pierderea suferită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste 290 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de puciști, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat militară din noaptea de vineri spre sâmbătă din Turcia.

Luni, în jurul orei 12:30, Indicele pan-european Stoxx Europe 600 era în creștere cu 0,2%. Vineri, indicele scăzuse ușor, în urma atacului de la Nisa (Franța) în care circa 84 de oameni au fost uciși. Pe parcursul săptămânii trecute, indicele a avansat însă cu circa 3%.

”Riscurile geopolitice au reapărut. Dar este cel puțin al patrulea puci care are loc în Turcia după 1960 și bănuiesc că nu va avea un efect de lungă durată asupra piețelor internaționale”, spune Shane Oliver, director de investiții la AMP Capital Investors în Sydney, citat de Bloomberg.

Indicele BIST 30 al bursei de la Istanbul era în scădere cu aproape 5%. Lira turcească avansa cu 1,8% față de moneda europeană, la 0,3372 euro, recuperând parțial declinul suferit vineri, de 4,6%, cel mai abrupt din ultimii aproape 8 ani.

Bursa de la Tokyo a avut cel mai rapid avans săptămânal din ultimii șase ani și jumătate CITEȘTE ȘI Bursa de la Tokyo a avut cel mai rapid avans săptămânal din ultimii șase ani și jumătate

“Răul a fost făcut. Obligațiunile și acțiunile turcești au în față o perioadă de turbulențe din cauza riscurilor politice accentuate”, spune Piotr Matys, analist la banca olandeză Rabobank, citat de Financial Times.

Indicele DAX 30, al bursei de la Frankfurt, era în scădere cu 1,14%, iar CAC 40 al bursei de la Paris, cu 0,2%.

Pe de altă parte, indicele FTSE 100 al bursei londoneze avansa cu 0,2%.

Acțiunile producătorului britanic de cipuri ARM Holdings era în urcare cu aproape 44%. Avansul spectaculos este înregistrat după ce grupul japonez SoftBank a convenit preluarea companiei britanice pentru 24,3 miliarde de lire sterline (32 miliarde dolari). Compania japoneză, puternică pe piața media și de telecomunicații, a oferit 1.700 de pence în numerar pe acțiune, cu 43% mai mult față de cotația de la închiderea de vineri.

Acțiunile companiei aerieneTurkish Airlines erau în scădere cu circa 8,6%.

Titlurile companiei de turism britanice Thomas Cook Group erau în scădere cu aproape 3% după ce vineri au pierdut 4,2%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
actiuni
stoxx europe 600
lira
lovitura de stat
puci
burse
turism
arm holdings