Acțiunile europene marchează cel mai rapid avans din ultimele 10 luni, însă unul foarte fragil și sensibil la sondaje despre Brexit

Acțiunile europene marchează cel mai rapid avans din ultimele 10 luni, însă unul foarte fragil și sensibil la sondaje despre Brexit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 iun 2016

Acțiunile europene înregistrează creșteri semnificative luni, optimismul investitorilor fiind alimentat de reducerea șanselor de Brexit, informează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 14:00, indicele Stoxx Europe 600 era în creștere cu 3,3%, cel mai rapid avans consemnat în ultimele aproximatv zece luni.

Cel mai mare avans este înregistrat de acțiunile din sectorul bancar. Astfel, Stoxx Europe 600 Banks, care reflectă evoluția sectorului bancar european, era în urcare cu 4,3%. 

Potrivit sondajelor recente, tabăra care susține menținerea statutului de membră UE pentru Marea Britanie a câștigat teren după uciderea deputatei britanice Jo Cox, susținătoare a rămânerii Uniune. Reducerea șanselor de Brexit s-a reflectat în creșterea principalelor burse europene, dar și a lirei sterline. 

“În pofida creșterilor la început de săptămână, piețele sunt încă într-o poziție destul de precară. Cel mai mic semn că publicul se reorientează în favoarea Brexit va face ca avansul de astăzi să dispară“, afirmă Connor Campbell, analist financiar la SpreadEx, într-o notă.

Potrivit unui sondaj telefonic efectuat vineri și sâmbătă, de către firma Survation pentru publicația Mail, 45% dintre britanici au spus că vor ca țara lor să rămână în UE, iar 42% s-au exprimat împotrivă. Sondajul realizat de Survation este primul realizat după uciderea deputatei britanice. Un alt sondaj, efectuat de YouGov pentru Sunday Times sugerează că 44% dintre britanici prefer să rămână în UE, în timp ce 43% ar alege desprinderea de aceasta. Două treimi dintre răspunsurile incluse în acest sondaj au venit după uciderea lui Jo Cox.

Avansul de astăzi al acțiunilor europene vine după o creștere de 1,4% în ședința de vineri. Îngrijorările legate de un eventual Brexit au influențat mai puțin investitorii vineri, având în vedere că tabăra pro-UE, dar și cea care susține desprinderea Marii Britanii de Uniune au întrerupt temporar campaniile după uciderea deputatei laburiste.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
stoxx europe 600
brexit
sondaj