Acțiunile europene, trase în jos de incertitudinile politice

Acțiunile europene, trase în jos de incertitudinile politice
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 feb 2017

Acțiunile europene au încheiat în declin ședința de luni, inclusiv pe fondul incertitudinilor politice. Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a pierdut 0,7% după ce a încheiat săptămâna trecută cu o scădere de 0,6%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de la Paris a coborât astăzi cu aproape 1%, investitorii fiind îngrijorați de candidatura lui Marine Le Pen, liderul Frontului Național, la alegerile prezidențiale din Franța, din această primăvară. Le Pen, care dorește taxarea suplimentară a anagjaților străini și ieșirea Franței din zona euro, mizează pe promisiunile care i-au adus victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Consilierul său economic a declarat, într-un interviu, că Marine Le Pen va prelua controlul asupra băncii centrale, va scoate Franța din zona euro și va tipări franci pentru stimularea creșterii economice, dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

Totodată, François Fillon, candidatul partidului conservator francez Republicanii, a anunțat că nu va părăsi cursa prezidențială, în pofida unui scandal legat de presupusa angajare fictivă a  soției sale la cabinetul său parlamentar.

Indicele principal al bursei de la Frankfurt a coborât și el cu peste 1%. Formațiunile conservatoare au ajuns, astăzi, la un consens privind nominalizarea actualului cancelar al Germaniei, Angela Merkel, pentru un al patrulea mandat în această funcție. Totuși, potrivit un sondal realizat de INSA pentru publicația germană Bild, Uniunea Creștin Democrată, condusă de Merkel, se află pe poziția a doua în preferințele alegătorilor, în urma Partidului Social Democrat, o premieră a ultimului deceniu. Diferența indicată de sondaj este, totuși, de numai un punct procentual. Alegerile vor fi în septembrie.

Analiști: Lira sterlină va continua să se deprecieze ușor după începerea negocierilor pentru Brexit CITEȘTE ȘI Analiști: Lira sterlină va continua să se deprecieze ușor după începerea negocierilor pentru Brexit

“Investitorii încep să ia în seamă implicațiile politice ale Germaniei fără Merkel pentru prima dată din 2005”, afirmă Jasper Lawler, analist senior la London Capital, citat de MarketWatch.

La Milano, acțiunile UniCredit au scăzut cu aproape 6%. UniCredit a lansat luni o majorare de capital record pentru o bancă Italiană, de 13 miliarde de euro. Cea mai mare bancă italiană în funcție de active intenționează să desființeze în următorii doi ani 14.000 de locuri de muncă - dintr-un total de 142.000 - si să vândă credite neperformante de 17,7 miliarde de euro

Pe bursa de la Dublin, operatorul aerian low-cost Ryanair a pierdut aproape 4%. Ryanair a raportat un profit în scădere cu 8% în ultimele trei luni ale anului trecut, în condițiile în care prețurile biletelor continuă să fie afectate negativ de supracapacitatea din industrie. Deprecierea lirei sterline în urma votului pro-Brexit a contribuit la declin, potrivit companiei irlandeze, care generează circa un sfert din vânzări pe piața britanică.

Președinte BCE, Mario Draghi, a afirmat astăzi că instituția pe care o conduce va menține măsurile de stimulare a economiei din zona euro, dar promisiunile privind politica monetară laxă nu au reușit să alunge temerile investitorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
burse
le pen
merkel
alegeri
unicredit
ryanair