Acțiunile scad înaintea deciziei de politică monetară a BCE

Acțiunile scad înaintea deciziei de politică monetară a BCE
scris 21 iul 2016

Acțiunile europene au revenit joi în teritoriu negativ, trase în jos de sectorul companiilor aeriene și de turism, în timp ce mulți investitori au adoptat poziții de așteptare înaintea primei ședințe de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) organizată după referendumul la care britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană. 

În jurul orei 14:00, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu 0,2%, după ce anterior a crescut cu până la 0,3%, potrivit MarketWatch. Miercuri, acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel începând cu 23 iunie, ziua referendumului din Marea Britanie, sprijinite de rezultatele financiare peste așteptări raportate de companii.

BCE va anunța în jurul orei 15:00 deciziile de politică monetară de astăzi, președintele băncii, Mario Draghi, urmând să comenteze motivele aflate la baza deciziilor în cadrul unei conferințe de presă care va începe la 15:30 (ora României).

Majoritatea analiștilor estimează că BCE va păstra nemodificate ratele dobânzilor, precum și valoarea programului lunar de achiziții de active din zona euro, însă se așteaptă ca Draghi să ia în calcul extinderea măsurilor de stimulare a economiei la ședința din septembrie.

BCE nu va reduce dobânda la depozite în următoarele nouă luni CITEȘTE ȘI BCE nu va reduce dobânda la depozite în următoarele nouă luni

Slaba activitate de creditare din zona euro și inflația ultrascăzută rămân printre principalele probleme cu care se confruntă oficialii BCE, în pofida paletei largi de măsuri introduse în ultimii doi ani tocmai pentru a sprijini creditarea și creșterea inflației.

Acțiunile companiilor aeriene și de turism consemnau printre cele mai mari pierderi la jumătatea tranzacțiilor.

Titlurile Deutsche Lufthansa, cel mai mare operator aerian din Europa, s-au depreciat cu 7,1%, după ce compania a avertizat asupra scăderii profitului din acest an în contextul atacurilor teroriste din Franța și alte state europene și a tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Și acțiunile EasyJet au scăzut puternic, cu aproape 6,7%, în condițiile în care operatorul aerian estimează că sentimentul consumatorilor va continua să se deterioreze din cauza atacurilor teroriste.

Titlurile Ryanair Holdings au coborât cu 4,4%, cele ale Air France-KLM cu 4,7%, în timp ce acțiunile International Consolidated Airlines Group, compania-mamă a British Airways, s-au depreciat cu 3,7%.  Touroperatorul TUI era în scădere cu 1,8%.

În sectorul auto, Daimler consema o apreciere de 1,6%, pe fondul rezultatelor financiare bune. Profitul grupului german a crescut cu 7% în al doilea trimestru, până la 2,4 miliarde de euro.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
bce
politica monetara
brexit