Analiștii bancari cred că leul se va aprecia după nominalizarea lui Dacian Cioloș în funcția de premier

Analiștii bancari cred că leul se va aprecia după nominalizarea lui Dacian Cioloș în funcția de premier
scris 11 nov 2015

Leul a recuperat din depreciera recentă față de euro pe piața interbancară, după nominalizarea lui Dacian Cioloș pentru ocuparea funcției de premier. Analiștii băncilor cred că leul se va întări în continuare, dacă Parlamentul va acorda votul noului Cabinet.

Căderea Guvernului condus de Victor Ponta a tulburat doar puțin evoluția leului în raport cu euro. Moneda națională s-a depreciat la 4,46 unități/euro, de la aproximativ 4,41/euro pe parcursul ultimei săptămâni, ceea ce arată că piețele n-au perceput schimbarea locatarilor de la Palatul Victoria ca pe o adevărată criză politică.

După ce președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, leul a recuperat ușor teren și s-a apreciat până la 4,44 unități pentru un euro. Analiștii bancari cred că desemnarea fostului comisar european pentru Agricultură este benefică monedei naționale, care s-ar putea aprecia suplimentar după învestirea Cabinetului.

„Ne așteptăm ca deprecierea recentă a leului până la 4,46, cel mai redus nivel al leului din ultimele patru luni, să aibă viață scurtă”, scriu Radu Crăciun, economist-șef al BCR, într-un raport.

Aceștia să așteaptă ca evoluțiile pozitive de pe scena politică să se refelecte și în evoluția leului.

„În cele din urmă, fundamentele României rămân puternice”, adaugă Crăciun.

Analiștii ING Bank cred că leul se va aprecia spre 4,43/euro, după ce noul Cabinet Cioloș va fi validat de Parlament. Până, atunci, leul se va tranzacționa în marja de 4,44-4,45 unități/euro, fără variații mari.

„Credem că este probabil ca guvernul tehnocrat sa fie aprobat de Parlament, având în vedere declarațiile recente ale partidelor politice”, se arată într-un raport semnat de Ciprian Dascălu, economist-șef al ING.

Poziția noului cabinet ar părea mult mai puternica în anul electoral 2016, dacă ar fi votat de ambele partide mari, se mai arată în raport. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că partidul va lua o decizie privind susținerea noii guvernări doar după ce va consulta programul de guvernare.

La cursul BNR de marți, euro a scăzut ușor în fața leului, cu 0,04%, la 4,4562, în timp ce dolarul s-a apreciat cu 0,40%, la 4,1494, cea mai ridicată valoare din luna aprilie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
curs valutar
apreciere leu