Analiștii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni

Analiștii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2022

Analiștii financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului previzionat fiind de 5,0761 lei pentru un euro, și un avans al ROBOR la trei luni până la 3,94%, de la 3,55% în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 6,32%, arată Agerpres.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

"În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 98% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0159 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0761 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9900", se arată într-un comunicat CFA România.

Avansul PIB este estimat la 4,3% în acest an iar deficitul bugetar la 5,7%.

Pe de altă parte, potrivit documentului citat, este de remarcat reducerea substanțială a anticipațiilor de creștere a pieței imobiliare. Majoritatea (52%) participanților anticipează stabilitatea acestor prețuri în următoarele 12 luni.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

"Pe fondul valului pandemic, al majorărilor prețurilor la produsele energetice, precum și al riscului unui război între Rusia și Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat în luna ianuarie o scădere semnificativă. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobândă, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de cel puțin 50 puncte de bază până la finalul anului", a declarat Adrian Codirlasu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației a scăzut la valoarea de 50,7 puncte (față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 5 puncte). Potrivit comunicatului, această situație s-a datorat evoluției ambelor componente ale indicatorului.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 10 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebari cu privire la condițiile curente (referitoare la mediul de afaceri și piața muncii) și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociația CFA România are peste 250 de membri, deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde și aproximativ 150 de candidați la unul din nivelurile de examinare.

viewscnt
Afla mai multe despre
leu
depreciere
cfa