ANPC a câștigat pe fond procesul cu Raiffeisen Bank după controlul privind creditele în franci elvețieni

ANPC a câștigat pe fond procesul cu Raiffeisen Bank după controlul privind creditele în franci elvețieni
scris 19 apr 2018

ANPC a câștigat pe fond procesul cu Raiffeisen Bank, după ce instanța a respins ca neîntemeiată solicitarea băncii de anulare a procesului verbal de contravenție prin care, în urma unui control vizând creditele în franci elvețieni, a fost amendată cu 50.000 de lei pentru practici incorecte. Directorul general al ANPC Paul Anghel a apreciat că această decizie ține de normalitate.

"Respinge plângerea ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 1 București", se arată în decizia instanței ca urmare a solicitării băncii de anulare a procesului verbal de contravenție, scrie News.ro.

Directorul general al ANPC Paul Anghel a apreciat că decizia era firească ținând cont de documente și de fapte și i-a felicitat pe juriștii instituției.

CFA România avertizează românii care vor alege dacă mută la stat contribuțiile de Pilon 2: pensiile din sistemul public, nici jumătate din contribuțiile făcute ca angajat CITEȘTE ȘI CFA România avertizează românii care vor alege dacă mută la stat contribuțiile de Pilon 2: pensiile din sistemul public, nici jumătate din contribuțiile făcute ca angajat

"Având în vedere atât documentele probatorii, cât și situația de fapt, decizia reprezintă doar normalitatea. Tebuie felicitați și juriștii din cadrul ANPC care au susținut cauza în fața instanței", a declarat pentru News.ro directorul general al ANPC Paul Anghel, care, după cotrolulul la Raiffeisen Bank, afirma că băncile trebuie să-și modifice atitudinea și abordarea în raport cu clienții, iar, acolo unde există probleme, și modul de calcul în contractele în derulare.

Banca a solicitat anularea procesului verbal de contravenție prin care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei pentru practici incorecte, pentru că ar fi încălcat Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte pentru creditele în franci elvețieni acordate înainte de criză, în ceea ce privește modul de calcul al dobânzilor.

Printr-un ordin dat în octombrie 2017, după controlul la Raiffeisen Bank, ANPC a solicitat băncii aducerea contractelor de credit la momentul anterior deciziei de a nu informa clienții cu privire la costurile creditului și să propună un nou grafic de rambursare. Conform ordinului, graficul de rambursare urma să se raporteze la condițiile de la momentul semnării contractului.

Controlul ANPC la Raiffeisen a fost declanșat după ce Grupul clienților cu credite în franci elvețieni a transmis mai multe  memorii la Secretariatul General al Guvernului (SGG ) și la Administrația Prezidențială.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
raiffeisen bank
franci elvetieni