Aramco vrea să-și listeze acțiunile pe trei burse

Aramco vrea să-și listeze acțiunile pe trei burse
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2016

Arabia Saudită intenționează să demareze listarea acțiunilor companiei petroliere Aramco pe trei burse, Londra, Hong Kong și New York, în ceea ce ar urma să fie o privatizare record a unei companii evaluată la 2.500 de miliarde de dolari, informează un articol publicat luni în cotidianul britanic The Telegraph care citează surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, The Telegraph susține că autoritățile saudite speră să convingă giganții petrolieri ExxonMobil, Sinopec și BP să cumpere pachete strategice de acțiuni la Aramco, oferindu-le acces pe termen lung la operațiunile upstream în schimbul unor tehnologii de ultimă generație sau acorduri de rafinare.

Vânzarea unui pachet de 5% din acțiunile Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) ar urma să aibă loc în 2017 sau 2018 și, teoretic, ar urma să fie de cinci ori mai mare decât orice altă ofertă publică inițială (IPO) din istorie. The Telegraph susține că Aramco ar urma să fie evaluată la peste 2.000 de miliarde de dolari iar acțiunile ce vor fi vândute vor fi evaluate undeva între 100 și 150 de miliarde de dolari.

Prințul moștenitor Mohammad bin Salman a dezvăluit în luna aprilie strategia sa intitulată "Vision 2030" care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, urmând ca fondurile strânse din vânzarea unui pachet de 5% din acțiunile Aramco să fie utilizate pentru investiții în diferite domenii precum producția de armament, petrochimie și turism.

Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de țiței de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
mohammad bin salman