Argentina a lansat cea mai mare bancnotă a sa

Argentina a lansat cea mai mare bancnotă a sa
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2023

Argentina a lansat o nouă bancnotă cu cea mai mare valoare nominală, în timp ce țara se confruntă cu rate ale inflației amețitoare, care au urcat la 109% luna trecută, scrie publicația Semafor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Însă bancnota de 2.000 de pesos este evaluată la doar 4 dolari. Potrivit Bloomberg, cursul oficial de schimb valutar evaluează bancnota la 8,50 dolari – însă aceasta este o supraevaluare, având în vedere controalele și restricțiile guvernamentale, scrie G4Media.ro.

VIDEO Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, Profesor universitar la Facultatea de Drept din București: Acum zece ani băncile intraseră într-o logică a conflictului. Managementul băncilor se temea să accepte cererile clienților CITEȘTE ȘI VIDEO Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, Profesor universitar la Facultatea de Drept din București: Acum zece ani băncile intraseră într-o logică a conflictului. Managementul băncilor se temea să accepte cererile clienților

Rata inflației din Argentina este una dintre cele mai mari din lume, situându-se la 109% în aprilie. Dar se așteaptă ca această rată să urce și mai mult, urmând să ajungă la 150% în următoarele 12 luni.

Bancnota actualizată de 2.000 de peso, anunțată în februarie, a fost evaluată inițial la 11 dolari. Aceasta înlocuiește bancnota de 1.000 de peso ca fiind moneda cu cea mai mare valoare nominală din țară.

Argentinienii și experții au cerut bancnote mult mai mari, de până la 10.000 de pesos.

Pe măsură ce valoarea monedei continuă să scadă și inflația crește, bancomatele rămân frecvent fără bani. Drept urmare, oamenii trebuie să retragă mai mult pentru a plăti bunuri, iar argentinienii au început să aibă asupra lor teancuri de bani pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.

Bancnota de 2.000 de peso ar trebui să reducă o parte din presiunea logistică asupra băncilor și să le împiedice să rămână fără spațiu în seifuri, a declarat banca centrală a Argentinei.

„Pe măsură ce procesul de digitalizare a plăților avansează, această bancnotă cu valoare nominală mai mare va îmbunătăți funcționarea bancomatelor și, în același timp, va optimiza circulația numerarului”, a declarat luni banca centrală.

Trotinete electrice - Poliția locală va avea dreptul să îi amendeze pe conducători CITEȘTE ȘI Trotinete electrice - Poliția locală va avea dreptul să îi amendeze pe conducători

Inflația a dus rata sărăciei în Argentina la aproape 40% în aprilie, potrivit Reuters. La începutul acestei luni, banca centrală a împins dobânda cheie a Argentinei la 97%, o creștere de șase puncte.

Ultima dată când Argentina a înregistrat rate de inflație de trei cifre a fost după criza de hiperinflație din țară de la începutul anilor 1990.

viewscnt
Afla mai multe despre
argentina
bancnotă