Argentina: Guvernul președintelui Milei anunță un program dur de austeritate și devalorizarea cu 50% a monedei peso

Argentina: Guvernul președintelui Milei anunță un program dur de austeritate și devalorizarea cu 50% a monedei peso
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2023

Guvernul noului președintelui ultraliberal Javier Milei a anunțat un program dur de austeritate, prin care își propune să stabilizeze economia puternic afectată de o îndatorare și o inflație cronice, transmit AFP și dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Terapia de șoc anunțată de ministrul economiei, Lus Caputo, prevede în primul rând devalorizarea cu peste 50% a monedei naționale peso, renunțarea la proiectele de infrastructură, reducerea subvențiilor la transporturi și energie, reducerea drastică a numărului de ministere, scrie Agerpres.

WhatsApp introduce opțiunea fixării mesajelor CITEȘTE ȘI WhatsApp introduce opțiunea fixării mesajelor

Kristalina Gheorghieva, directorul Fondul Monetar Internațional, principalul creditor al Argentinei în urma împrumutului de 44 miliarde de dolari acordat în 2018, a calificat măsurile de austeritate drept un 'pas important spre refacerea stabilității' în Argentina.

Începând de miercuri, peso va fi schimbat la cursul de 800 pentru un dolar, o devalorizare care va afecta foarte puternic și imediat puterea de cumpărare a argentinienilor, dintre care 40% se află deja sub pragul de sărăcie.

Această devalorizare este 'mult mai mare decât se așteptau majoritatea oamenilor, la 800 pentru un dolar, adică dublul cursului oficial, ceea ce va avea repercusiuni semnificative asupra inflației', a apreciat Nicolas Saldrias, analist la Economist Intelligence Unit, pentru AFP.

'Devalorizarea era prevăzută, dar pentru noi va fi o situație mult mai complicată, vom ajunge în sărăcie', a deplâns Gabriel Alvarez, un profesor în vârstă de 57 de ani.

Statul 'va reduce' subvențiile publice din transporturi, energie, a mai spus ministrul Caputo, o altă măsură care va afecta în mod direct traiul zilnic a milioane de argentinieni, mai ales la Buenos Aires, care beneficiază de multă vreme de transport public ieftin.

Numărul ministerelor a fost deja redus de la 18 la 9, secretariatele de stat și direcțiile vor trece de la 106 la 54, ceea ce înseamnă 'o reducere de 34% din posturile politice ale statului', potrivit lui Caputo.

VIDEO Biden avertizează Congresul, alături de de Zelenski, în Biroul Oval, că îi va face lui Putin ”cel mai mare cadou de Crăciun” CITEȘTE ȘI VIDEO Biden avertizează Congresul, alături de de Zelenski, în Biroul Oval, că îi va face lui Putin ”cel mai mare cadou de Crăciun”

În același context de austeritate, statul 'nu va mai prezenta apeluri de oferte' pentru șantierele publice și va anula contractele acordate, dar 'care nu au început deja'. 'Șantierele de infrastructură vor fi realizate de sectorul privat, pentru că statul nu are nici bani, nici finanțare pentru a le duce la bun sfârșit', a explicat ministrul.

De asemenea, vor fi suspendate timp de un an anunțurile și publicitatea de stat, mai ales în presă.

Pentru amortizarea inevitabilului șoc social al măsurilor de austeritate, Caputo a anunțat menținerea unor programe sociale, precum ajutorul pentru acces pe piața muncii, și 'le va întări pe cele primite direct de cei care au cea mai mare nevoie, fără intermediari', a adăugat el.

Astfel, 'cartelele alimentare' vor crește cu 50%, iar alocația familială universală se va dubla.

În discursul său de învestitură susținut duminică, Javier Milei a prevenit că 'situația se va înrăutăți pe termen lung' înainte ca economia Argentinei, a treia din America Latină, să culeagă roadele austerității bugetare, aducând sub control inflația cronică, aflată acum la 143% pe un an. Potrivit lui Milei, inflația nu ar urma să poată fi adusă sub control mai devreme de '18-24 de luni'.

viewscnt
Afla mai multe despre
argentina
peso