Cât a fost cea mai mare despăgubire RCA plătită anul trecut: Accidentul, produs de o autoutilitară în Italia

Cât a fost cea mai mare despăgubire RCA plătită anul trecut: Accidentul, produs de o autoutilitară în Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2024

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza unei polițe RCA a fost de peste 5,6 milioane lei, potrivit informațiilor comunicate marți de Uniunea Națională a Asigurătorilor (UNSAR). Această sumă a fost acordată pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident produs de o autoutilitară în Italia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

3 din cele mai mari 10 daune produse de autoutilitare de transport marfă

În total, valoarea primelor 10 despăgubiri plătite în baza polițelor obligatorii RCA în 2023 a fost de 34,7 milioane lei, potrivit ultimelor date disponibile, raportate până la 31 octombrie 2023, de asigurătorii membri UNSAR, scrie Hotnews.ro.

Puiu Popoviciu a câștigat definitiv procesul prin care a cerut anularea a două hotărâri de Guvern. Instanța a stabilit că terenul din Băneasa nu face parte din domeniul public al statului CITEȘTE ȘI Puiu Popoviciu a câștigat definitiv procesul prin care a cerut anularea a două hotărâri de Guvern. Instanța a stabilit că terenul din Băneasa nu face parte din domeniul public al statului

Fiecare dintre aceste despăgubiri a acoperit atât vătămări corporale, cât și daune materiale.

UNSAR a mai precizat, la solicitarea HotNews.ro, că „3 din cele mai mari 10 despăgubiri RCA au fost plătite anul trecut pentru prejudicii rezultate în urma unor accidente provocate de autoutilitare de transport marfă”, fără a oferi alte detalii.

Ce despăgubiri RCA s-au plătit anul trecut în România. Ce rezerve au fost făcute pentru daunele avizate și neavizate încă neplătite

Dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei, ceea ce echivalează cu aproximativ 2.150 euro.

Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza polițelor RCA, de 4,2 miliarde lei.

Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate și neplătite (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate încă (IBNR).

Conform Raportului ASF pentru anul 2023, asiguratorii autorizați RCA au plătit despăgubiri pentru aproximativ 292.000 dosare de daună.

„Acest număr nu include însă daunele avizate la sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activități de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraților în urma falimentelor City Insurance și Euroins, și nici dosarele de daună care sunt deschise, dar se află în rezervă. De altfel, aceste daune nu sunt incluse nici în calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinată care sunt prezentați în același raport.

FOTO Românii de la Prime Batteries și \ CITEȘTE ȘI FOTO Românii de la Prime Batteries și "regele eolienelor" au conectat la rețeaua națională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

Tocmai de aceea, pentru a obține o înțelegere completă a pieței RCA, este foarte important ca în calculul tuturor indicatorilor relevanți să fie incluse și daunele avizate la companiile care au intrat în faliment, în speță City Insurance și Euroins, deoarece aceste două companii dețineau peste 70% din totalul dosarelor deschise la acel moment. Nu în ultimul rând, trebuie incluse despăgubirile achitate de BAAR pentru neasigurați atât în țară cât și în străinătate, deoarece fondul din care aceste despăgubiri se plătesc este constituit din contribuțiile asigurătorilor RCA, ca procent din primele RCA încasate”, menționează UNSAR.

Potrivit datelor ASF, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a aprobat suma de circa 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA în 2023, din care 757 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA în anul 2023 ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.

ASF: Prețurile RCA au crescut în medie cu 7% anul trecut. Despăgubirile și numărul dosarelor de daună au scăzut, iar asigurătorii au fost pe profit

Cât a fost cea mai mare despăgubire RCA plătită anul trecut: Accidentul, produs de o autoutilitară în Italia

Prețurile RCA au crescut anul trecut atât pentru persoane fizice cât și pentru firme, prima medie anualizată fiind de 1.219 lei, în creștere cu 7% comparativ cu anul 2022, respectiv cu 54% față de 2021, arată cele mai recente date ASF.

În aceeași perioadă, dauna medie a crescut cu 8% până la 10.750 de lei. Fără despăgubirile plătite de FGA, despăgubirile și numărul dosarelor de daună au scăzut, iar asigurătorii au fost pe profit din RCA.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
accident