EXCLUSIV Negrițoiu, ASF: Capitalizarea viitorului asigurător RCA de stat ar putea fi realizată din excedentul instituției

EXCLUSIV Negrițoiu, ASF: Capitalizarea viitorului asigurător RCA de stat ar putea fi realizată din excedentul instituției
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 19 oct 2016

Capitalizarea viitorului asigurător RCA controlat de stat ar putea fi realizată din excedentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care depășește 10 milioane de euro, propunerea fiind avansată Ministerului Finanțelor de către președintele instituției, Mișu Negrițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Eu am propus, dacă vor să înființeze un asigurător RCA cu capital de stat, să acoperim capitalizarea din excedentul înregistrat de ASF, să dăm acești bani Ministerului Finanțelor Publice și să înființeze compania. Constituirea unei societăți de asigurări cu capital de stat este prevăzută în proiectul de lege privind RCA, adoptat de Senat în septembrie”, a declarat Negrițoiu pentru Profit.ro.

În prima parte a lunii septembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Decizia privind forma finală a proiectului de lege revine Camerei Deputaților.

Principalele modificări aduse proiectului de act normativ se referă la introducerea unui tarif de referință pentru polițele RCA, calculat pe baza daunei medii determinate trimestrial și comunicate public de către ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicule în parte, în funcție de daunele achitate de către companiile de asigurări din România.

De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice (MFP), în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, va elabora un act normativ pentru înființarea unei companii de asigurări cu capital de stat, care va emite polițe RCA și alte tipuri de asigurări.

“Prima problemă a acestui demers este în cât timp o societate de stat va ajunge să dețină o pondere semnificativă în piață și care este capacitatea acesteia să absoarbă un portofoliu relevant care să influențeze într-un fel piața RCA. A doua problemă: ne uităm la Asirom, care și-a dublat portofoliul în șase luni și nu mai poate să-l administreze. Într-un context similar, o societate de stat, care începe mâine, poate sau nu să administreze un astfel de portofoliu?”, spune șeful ASF.

În prețul fix al RCA plătim ignoranța, activismul, teama și incertitudinea CITEȘTE ȘI În prețul fix al RCA plătim ignoranța, activismul, teama și incertitudinea

El a afirmat că intrarea statului pe piața asigurărilor nu va produce dezechilibre, pentru că viitorul jucător va funcționa conform regulilor după care funcționează și ceilalți asigurători.

“Dacă ne uităm la poziționarea unei astfel de societăți financiare în sistemul bancar, este ea diferită decât celelalte societăți? Dă CEC Bank credite cu dobânzi mai mici sau dă CEC Bank credite cu risc mai mare decât altă bancă? Este piața bancară în blocaj din cauza dominației multinaționalor? Nu. Viitoarea societate de asigurări cu capital de stat va funcționa după aceleași reguli după care funcționează și ceilalți jucători de profil. Care este avantajul pentru stat? Are o societate de asigurări. Care-i impactul? Niciunul, este neutru. Nu poți să dai credite sub dobânda de referință, așa și în cazul asigurărilor, unde ai o formulă, un calcul actuarial și o lege. Cum să dai mai ieftin o poliță RCA în acest context? Noi susținem acest proiect. Dacă MFP vrea să facă o astfel de societate și nu are bani, noi, ASF, propunem finanțarea din excedentul instituției”, a afirmat Negrițoiu.

Potrivit șefului ASF, instituția are un excedent de peste 10 milioane de euro, care, prin lege, nu poate fi utilizat decât pentru acoperirea viitoarelor deficite ale autorității.

“Noi nu putem cheltui acești bani, sunt la dispoziția instituției și obținem venituri din plasarea lor în diferite instrumente financiare. În acest context, de ce nu putem să-i utilizăm în această direcție? Ne-am înțeles cu MFP să inițieze o lege pentru a prelua acest excedent și a-l utiliza pentru capitalizarea viitorului asigurător RCA de stat”, a arătat Negrițoiu.

Ideea intrării statului pe piața asigurărilor RCA a fost avansată pentru prima oară de fostul vicepreședinte ASF Marius Vorniceanu într-un interviu acordat Profit.ro în luna februarie a acestui an.

Vorniceanu a afirmat că piața RCA manifestă tendințe oligopoliste și că liberalizarea accesului pe piața RCA va permite EximAsig, controlat indirect de stat prin EximBank, să intre pe acest segment de afaceri și să practice tarife rezonabile, devenind astfel o alternativă la oferta asigurătorilor privați, ale căror tarife au crescut foarte mult în ultima perioadă.

“Dacă există voință politică, EximAsig poate să intre pe RCA cu prețuri rezonabile. Eu susțin această idee care, dacă va fi pusă în practică, va rezolva problemele pieței RCA. Personal, cred că intrarea acestui asigurător este cheia rezolvării problemelor pieței RCA, iar clienții vor avea o alternativă la tarifele practicate de ceilalți asigurători privați”, a afirmat atunci Vorniceanu.

CITEȘTE ȘI VIG: Înghețarea tarifelor RCA va accentua pierderile pe acest segment de piață

Trei luni mai târziu, Negrițoiu spunea că posibila intrare a EximAsig pe piața RCA va presupune bani mulți și achiziționarea altor jucători de profil pentru a ajunge la o cotă de 5% sau 10%.

“Ideea intrării EximAsig pe RCA este foarte vagă. Agreem orice nou jucător pe piață. Dacă Ministerul Finanțelor, prin EximBank, vrea să devină un jucător puternic pe RCA, atunci este binevenit. Problema este că nu poți să faci acest lucru într-un an de zile. O cotă de piață de 5% sau 10% presupune capitalizare și achiziții, dar asta nu este problema noastră”, a afirmat Negrițoiu.

După insolvența Carpatica Asig, pe piața RCA mai activează opt jucători și, în cursul acestui an, vor mai intra Grawe Romania și, probabil, Credit Europe Asigurări, preluată de grupul german Ergo.

Piața asigurărilor generale și de viață a totalizat în prima jumătate a anului subscrieri din prime de 5 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă din 2015, din care cele aferente polițelor încheiate pe teritoriul țării au cumulat 4,92 miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI RCA-ul e scump pentru că drumurile sunt "publice", iar șofatul – un "drept al omului"

Primele subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat o scădere cu 51%, la 80 milioane de lei.

“Spre deosebire de piața europeană de asigurări, care este dominată de segmentul asigurărilor de viață (circa 61% conform datelor Insurance Europe), în România acesta reprezintă doar 17% din primele subscrise, piața fiind dominată de asigurările generale, respectiv de cele auto”, se arată într-un document al ASF.

Asirom VIG deține prima poziție în topul asigurătorilor, cu un volum al subscrierilor de 660,88 milioane de lei și o cotă de piață 14,16%.

Aceasta este urmată de Allianz-Țiriac Asigurări, cu 594,73 milioane de lei (12,75%), Omniasig VIG – 455,49 milioane de lei (9,76%), Carpatica Asig (în insolvență) – 451,76 milioane de lei (9,68%) și Groupama Asigurări – 440,14 milioane de lei (9,43%).

Astfel, primele cinci companii de pe piață totalizau la jumătatea anului 55,8% din întreaga industrie.

Din totalul primelor subscrise pentru asigurări generale, de 3,88 miliarde lei, cele mai mari ponderi le dețin RCA, CASCO și bunuri și proprietați.

În primul semestru, ponderea acestor trei clase a fost de 89% din totalul primelor subscrise de către companiile de profil pe segmentul asigurări generale.

Asigurătorii au plătit în primele șase luni ale anului indemnizații de 1,87 miliarde lei, din care 1,8 miliarde de lei pentru asigurările generale, cu 11% mai puțin, și 74,94 milioane de lei pentru polițele de viață, în urcare cu 1%. Aceste sume exclud maturitățile și răscumpărările parțiale și totale.

viewscnt
Afla mai multe despre
negritoiu
asf
excedent
capitalizare
asigurator
rca