CITR Filiala București SPRL, lichidatorul judiciar al Euroins România, a solicitat Tribunalului București să anuleze, în contradictoriu cu Insurance Company EIG Re EAD (Bulgaria), o serie de contracte de reasigurare și de transfer de instrumente financiare, care însumează 1,567 miliarde de lei.
Dosarul a fost înregistrat la 31 august și are primul termen programat la 17 noiembrie.
Insurance Company EIG Re EAD este parte a grupului bulgar Eurohold, acționarul majoritar indirect al Euroins Romania, fostul lider local al pieței asigurărilor.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația Euroins România la 17 martie 2023 (detalii AICI). Trei luni mai târziu, instanța a hotărât declanșarea procedurii falimentului. Mai multe detalii AICI.
În februarie 2023, Profit.ro a scris despre contractul de reasigurare încheiat de Euroins Romania cu Insurance Company EIG Re EAD. Mai multe detalii AICI.
"În această perioadă, în temeiul articolului 258 din Legea nr. 85/2014, a fost promovată acțiune în anulare în contradictoriu cu INSURANCE COMPANY EIG RE EAD prin care lichidatorul judiciar a solicitat instanței ca, prin hotărârea pe care o va pronunța, să dispună:
A. anularea tuturor contractelor și actelor subsecvente la acestea în temeiul cărora au fost scoase din patrimoniul Euroins active financiare în valoare totală de 1.567.763.048 RON, respectiv anularea:
1. Contractului de reasigurare cotă-parte pentru activitatea de răspundere civilă auto față de terți din 09.02.2023, precum și a Actelor adiționale subsecvente (în continuare Contractul Q/S), și a
2. Contractelor de transfer de instrumente financiare din 14.02.2023 și 15.02.2023, precum și a tuturor ordinelor de transfer active din perioada 14-17.02.2023, precum și a tuturor actelor și operațiunilor subsecvente subsecvente, și, pe cale de consecință
B. Repunerea părților în situația anterioară, prin obligarea EIG Re la următoarele:
1. restituirea sumei de 214.326.650 lei, echivalentul a 43.700.000 euro la data plății, reprezentând sumele de bani transferate în baza contractelor a căror anulare o solicităm
2. reîntoarcerea tuturor activelor financiare transferate (acțiuni și obligațiuni) din patrimoniul Euroins în patrimoniul EIG RE, în valoare totală de 621.436.398 lei, echivalentul în lei la data plății
3. plata sumei de 732.000.000 lei, reprezentând contravaloarea creanțelor de recuperat cesionate de către Euroins din alte contracte de reasigurare, în cazul în care această sumă a fost plătită de reasiguratorii cedați sau anularea dreptului EIG Re de a încasa această sumă, în situația în care reasiguratorii cedați nu au efectuat nicio plată ori, în subsidiar,
C. obligarea EIG Re la plata sumei de 835.763.048 lei, reprezentând numerar și active financiare transferate și a sumei de 732.000.000 lei, reprezentând contravaloarea creanțelor cesionate de către Euroins din alte contracte de reasigurare, în situația în care, din orice motive, acestea nu se mai găsesc în patrimoniul pârâtei,
D. anularea contractului de asigurare de lichidități din 15.02.2023 și a tuturor actelor adiționale la acesta (nr. 1- 5) și, ca urmare a anulării, constatarea inexistenței vreunei obligații de plată în sarcina Euroins născută în temeiul acestui contract și a actelor adiționale la acesta", scrie într-un document CITR.
Recent, lichidatorul judiciar al Euroins a anunțat că tabelul preliminar al datoriilor Euroins România însumează 5 miliarde de lei, din care 600 de milioane de lei sunt scadente în acest moment.
Defalcat, datoriile Euroins România față de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) se ridică la 2,143 miliarde de lei, iar 1,524 miliarde de lei reprezintă banii pe care fostul asigurător trebuie să-i achite către alți asigurați.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asirom câștigă din nou la TAROM unul dintre cele mai importante contracteSuma de 613 milioane de lei revine altor asigurători și reasigurători, în timp ce băncile au de recuperat 598 milioane de lei, potrivit datelor CITR filiala București, lichidatorul judiciar al fostului asigurător.
Datoriile fostului asigurător față de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) însumează 160 milioane de lei.
Reprezentații CITR spun că și Euroins România are de recuperat sume de la alte entități.
CITEȘTE ȘI MaxyGo Credit IFN, cu acționari din zona brokerajului de asigurări, își reduce capitalul cu peste 1,6 milioane de lei. Printre motive, interesul scăzut al populației în contractarea de credite de consumÎn data de 17 martie 2023, ASF a decis să suspende atribuțiile conducerii Euroins și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății.
Falimentul Euroins a fost pronunțat de instanță la 9 iunie 2023.
La data declanșării falimentului, portofoliul fostului asigurător număra două milioane polițe RCA, din care 1,6 milioane de contracte sunt valabile și în prezent.
CITR gestionează peste 25.000 de litigii ale Euroins, comparativ cu 14.000 la City Insurance, alt fost asigurător în faliment.
Numărul creditorilor Euroins România depășește nivelul de 1.100.
Potrivit reprezentanților CITR, situația financiară pe anul 2022 a Euroins România nu a fost finalizată și, în acest context, nici nivelul sumelor de recuperat de fostul asigurător de la datornici nu a fost stabilit.
CITR a vândut bunuri ale Euroins România în sumă de 2,5 milioane de lei.