Val de amenzi pentru Groupama, noul lider RCA. UPDATE Mesajul companiei

Val de amenzi pentru Groupama, noul lider RCA. UPDATE Mesajul companiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2024

​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat un val de amenzi către Groupama Asigurări, noul lider RCA după falimentul Euroins. Autoritatea a dat trei amenzi în valoare cumulată de 340.600 de lei invocând nereguli la plata daunelor RCA, raportarea transferurilor externe și inventarierea rezervei de daune avizate. UPDATE Vezi mai jos mesajul companiei

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În sectorul asigurărilor se remarcă 3 amenzi aplicate către francezii de la Groupama Asigurări, liderului pieței asigurărilor din România, scrie Hotnews.ro.

EXCLUSIV Electromontaj vrea să preia controlul ABC Asigurări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Electromontaj vrea să preia controlul ABC Asigurări

1. Amendă în valoare de 115.500 lei pentru:

  • nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (5) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare coroborate cu prevederile art. 12 alin. (4) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019;
  • nerespectarea prevederilor art. 24 alin. (1) din Legea nr.129/2019 coroborate cu prevederile 4 alin. (1), art. 21 alin. (1) și alin. (6) și art. 47 alin. (3) și alin. (7) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019;
  • nerespectarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 coroborate cu prevederile 13 alin. (1) și ale art. 47 alin. (3) și alin. (7) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019;
  • nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (3) din Legea nr. 129/2019 coroborate cu prevederile art. 35 alin. (1) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019, privind obligația de raportare a transferurilor externe în și din conturi, în lei sau în valută, cătreN.C.P.S.B.;
  • nerespectarea prevederilor art. 24 din Legea nr. 129/2019 coroborate cu prevederile art. 11 alin. (5) din Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019.

2. Amendă în valoare de 100.700 lei pentru:

  • nerespectarea prevederilor art. 21 alin. (4) și (5) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Cele două prevederi spun că asigurătorul trebuie să plătească despăgubirrea în 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire sau de la data la care a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entității de soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.

ANUNȚ Cu cine va fi semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a DN73 CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cu cine va fi semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a DN73

Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile în termenul prevăzut anterior sau și le îndeplinește defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalități de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferența de sumă neachitată. Plata penalităților se face odată cu plata despăgubirii.

3. Amendă în valoare de 124.400 lei pentru:

  • nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) lit. d) ultima teză din Regulamentul A.S.F. nr. 2/2016 privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă de către entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că, raportat la cerințele prevăzute la art. 2 alin. (2), art. 21 alin. (3), art. 25 alin. (1), art. 30 alin. (1) și alin. (4) și art. 31 alin. (3) din Norma A.S.F. nr. 32/2015 privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii și a tranzacțiilor privind activitatea de asigurare și de reasigurare ale asigurătorilor/reasigurătorilor și brokerilor de asigurare/reasigurare, mecanismele de control intern din cadrul societății cu privire la procesul de inventariere a rezervei de daune avizate nu au fost adecvate.

UPDATE Miercuri, ora 9.22 Compania transmite următorul mesaj

"Strategia Groupama are la bază un angajament puternic față de clienți, parteneri și echipă, de altfel compania noastră fiind recunoscută pe piața din România ca un jucător de încredere, care livrează produse și servicii de calitate, la prețul corect. Asta nu înseamnă însă că suntem perfecți, deși tindem spre asta în fiecare zi și facem eforturi continue, alături de investiții considerabile, pentru ca experiența clienților să fie una cât mai simplă și predictibilă.

Se întâmplă deci ca pe acest drum să intervină și erori, de cele mai multe ori umane, erori care reprezintă excepția în contextul volumelor cu care lucrăm zi de zi (spre exemplu, într-o lună obișnuită înregistrăm peste 16.000 de avizări de daună doar în asigurările generale), excepții pe care le tratăm cu atenția cuvenită și pe care le adresăm cu prioritate.

Amenda anunțată, luni, de ASF este menită să ne atragă atenția asupra acestor excepții (spre exemplu: neraportarea distinctă a 2 plăți legate de daunele externe, în decursul a 3 ani, sau întârzieri în cazul a 40 de despăgubiri plătite, din peste 138.000 analizate în cadrul controlului) și nu vizează o problemă de fond, ci erori operaționale, pe care le tratăm cu multă atenție, în așa fel încât riscurile ca ele să reapară să scadă considerabil.

Groupama a investit în România și va continua să o facă într-un mod sustenabil, organic și nu numai".

Doi asigurători au peste 45% din veniturile RCA, în ciuda falimentului Euroins

Val de amenzi pentru Groupama, noul lider RCA. UPDATE Mesajul companiei

Gradul de concentrare în piața RCA s-a menținut la un nivel ridicat și în prima jumătate a anului trecut, cu Groupama și Allianz-Țiriac având cumulat 45,6% din venituri, în timp ce Euroins, care a rămas fără licență în luna martie avea 14,1%, arată datele ASF.

Pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie 2023, prima medie RCA a fost de 1.190 de lei, în creștere cu 3% față de semestrul similar al anului trecut.

EXCLUSIV Millenium Insurance Broker va investi 3 milioane de euro până în 2026. Vor fi inclusiv achiziții de portofolii de clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Millenium Insurance Broker va investi 3 milioane de euro până în 2026. Vor fi inclusiv achiziții de portofolii de clienți

La 30 iunie 2023, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii șase asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Țiriac, Asirom VIG, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig VIG.

Pe piața RCA din România, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire două sucursale: Axeria IARD și Hellas Direct.

Sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA în cursul trimestrului IV 2021 și a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 339 milioane lei în primele șase luni ale anului 2023, ceea ce înseamnă 7,3% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment.

viewscnt
Afla mai multe despre
groupama
rca
amenda