Vorniceanu, ASF: În Germania, industria asigurărilor e stabilă pentru că nu au existat Astra sau Carpatica

Vorniceanu, ASF: În Germania, industria asigurărilor e stabilă pentru că nu au existat Astra sau Carpatica

Sursa foto: Agerpres

Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 31 mar 2016

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Marius Vorniceanu, a lăsat de înțeles că pieței asigurărilor din România îi lipsește predictibilitatea inclusiv pentru că suferă în urma prăbușirii unor societăți de asigurare. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întrebat de Profit.ro dacă ASF poate interveni asupra prețurilor RCA, a căror creștere a fost catalogată drept “îngrijorătoare” de Autoritate, într-un comunicat de presă, Vorniceanu a explicat că o intervenție nu ar fi legală. " În Germania este o piață stabilă, iar prețurile sunt predictibile pentru că în Germania nu au existat societăți ca Astra sau Carpatica Asig", a spus Marius Vorniceanu la conferința brokerilor de asigurare.

Comparația cu Germania a pornit de la o afirmație a lui Sorin Mierlea, InfoCons, care a spus că și-ar dori ca piața asigurărilor din România să se comporte precum cea din Franța sau cea Germania.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a arătat că doar în luna februarie firmele au vândut peste 22.000 de polițe RCA pentru vehicule comerciale, cu 40% mai mult decât în iunie 2015. Prețul polițelor a crescut cu 53% în acest interval. ASF a transmis un mesaj dur către asigurători și a arătat că ar putea utiliza "alte mijloace" pentru a controla creșterea prețurilor.

Profit.ro a scris că singura pârghie de intervenție directă pe care o poate utiliza ASF ar fi aplicarea unei prevederi din legislația comunitară care poate funcționa doar în situații speciale și pe termen limitat.

Reprezentanții arbitrului pieței subliniază că sunt îngrijorați de evoluția prețurilor pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Potrivit legii, ASF nu are dreptul legal de a interveni direct asupra primelor practicate de asigurători. 

Astra Asigurări este în stare de faliment, iar Carpatica Asig se află într-o situație dificilă, cu fosta conducere cercetată penal pentru fapte de corupție. Societatea este, în prezent în procedură de rezoluție, fiind administrată de Fondul de Garantare a Asiguraților. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
carpatica
astra
vorniceanu
faliment
pret rca
rca