Banca Comercială Carpatica a încheiat primul trimestru cu pierderi de 8,9 milioane de lei

Banca Comercială Carpatica a încheiat primul trimestru cu pierderi de 8,9 milioane de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2016

Banca Comercială Carpatica a încheiat primul trimestru al acestui an cu pierderi de 8,9 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 0,65 milioane de lei în perioada similară din 2015, potrivit rezultatelor financiare remise luni Bursei de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Solvabilitatea băncii s-a situat la 13,9%, în creștere de la 4,9% la 31 decembrie 2015, ca urmare a infuziei de capital de 98,8 milioane de lei realizată de Patria Bank, în timp ce venitul net din dobânzi a scăzut în T1 2016, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 2%.

"Constrângerile legate de lipsa în anul 2015 a capitalului, care au generat diminuarea veniturilor din dobânzi din cauza procesului de dezintermediere pe partea de creditare, și menținerea unor scadențe reziduale reduse aferente portofoliului de titluri au fost compensate prin reducerea cheltuielilor cu dobânzile (50% față de T1 2015)", spun reprezentații băncii.

Cheltuielile operaționale au înregistrat o scădere de 13%, excluzând efectul recunoașterii integrale în primul trimestrul din 2016 a contribuției datorate de BCC către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare comparativ cu T1 2015, datorită noilor reglementări contabile.

Valoarea netă a creditelor acordate clienților s-a ridicat la 764 de milioane de lei în perioada analizată, în scădere cu 4%, ca efect al activității de creditare reduse, având în vedere faptul că infuzia de capital realizată de Patria Bank a fost considerată în capitalul băncii începând cu luna februarie 2016.

CITEȘTE ȘI LISTA Sorin Ovidiu Vîntu și Cristian Borcea apar în actele Panama Papers, alături de peste 100 de persoane și entități de business din România

''Capitalul nou atras de bancă va permite creșterea activității de creditare în trimestrele următoare", dau asigurări reprezentanții BCC.

În ceea ce privește depozitele atrase de la populație, acestea au însumat, la finele primului trimestru, 2,651 miliarde de lei, astfel că rata credite/depozite a ajuns la 40% la 31 martie 2016, fapt ce reflectă excedentul de lichiditate disponibil pentru a sprijini creșterea viitoare, subliniază banca.

"Capitalizarea actuală a Băncii Carpatica și rețeaua de unități teritoriale vor permite reluarea creditării și inversarea trendului actual, iar primii beneficiari ai efectelor pozitive ale procesului de repoziționare a băncii vor fi clienții noștri. În perioada imediat următoare, banca își va redefini strategia de afaceri și structura organizațională, în scopul eficientizării operaționale. Ne așteptăm ca acest proces să se desfășoare pe parcursul trimestrelor II și III din 2016, efectele urmând a fi vizibile începând cu trimestrul IV 2016. Am demarat deja procesele de analiză premergătoare în vederea fuziunii celor două bănci - Carpatica și Patria Bank. Ne așteptăm ca sinergiile dintre acestea să producă efecte pozitive în scurt timp după aprobarea și finalizarea fuziunii", a declarat președintele Consiliului de Administrație al BCC, Horia Manda.

Patria Bank (fosta Nextebank) deține un pachet de 64,16% din acțiunile Băncii Comerciale Carpatica, după încheierea ofertei publice derulată în perioada 2 - 22 martie 2016, conform unui raport remis, pe 24 martie, Bursei de Valori București.

Nextebank a anunțat pe 29 ianuarie că a finalizat achiziția unui pachet majoritar de peste 54,79% din acțiunile Băncii Comerciale Carpatica, obținând aprobările relevante din partea Băncii Naționale a României și a Autorității de Supraveghere Financiară. La începutul lunii martie, Consiliul Concurenței a emis decizie de neobiecțiune privind dobândirea controlului direct asupra Băncii Comerciale Carpatica și, indirect, asupra Imobiliar Invest, SSIF Carpatica Invest și SAI Carpatica Asset Management de către Nextebank.

Tranzacția s-a realizat în doi pași: achiziția unui pachet de acțiuni de la grupul de acționari controlat de Ilie Carabulea și subscrierea tuturor acțiunilor rămase nesubscrise în cadrul procesului de majorare de capital inițiat în luna iunie 2015. Numărul total de acțiuni BCC după majorare este de 2.202.742.822, din care Nextebank va deține 1.206.938.198 (54,79%).

VIDEO Principalele bătăi de cap cu noul Cod fiscal, semnalate de Corneliu Teofil Teaha la Profit LIVE CITEȘTE ȘI VIDEO Principalele bătăi de cap cu noul Cod fiscal, semnalate de Corneliu Teofil Teaha la Profit LIVE

"Finalizarea tranzacției de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni ale Băncii Carpatica de către Nextebank marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creștere ale celor două instituții de credit. Intenționăm ca, după parcurgerea tuturor procedurile legale necesare, să demarăm și un proces de fuziune între Banca Carpatica și Nextebank. Sperăm ca alături de echipele ambelor bănci să construim o bancă locală de succes, profitabilă și cu un model de afaceri inovativ. Intenționăm să valorificăm o serie de oportunități identificate în piața bancară în România, utilizând resursele comune excelente, lichiditatea și platforma bancară diversificată, personalul dedicat și expertiza acestuia, care constituie o bază solidă pentru strategia noastră de creștere viitoare, atât organic cât și prin fuziuni și achiziții", a declarat, atunci, președintele Consiliului de Administrație al Nextebank, Horia Manda.

Nextebank SA este deținută începând cu 30 aprilie 2014 de către Emerging Europe Accesion Fund. EEAF este un fond de private equity care succede fondului de investiții Balkan Accession Fund și are majoritar investitori instituționali: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiții (EIF), Banca de Comerț și Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG - parte a grupului bancar german KFW, fiind totodată al treilea fond de private equity pentru care Axxess Capital Partners oferă consultanță investițională. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
banca comerciala carpatica
ilie carabulea