Bancă germană, suspectată de o fraudă de mare amploare de tip "cum ex", vizată de o anchetă

Bancă germană, suspectată de o fraudă de mare amploare de tip "cum ex", vizată de o anchetă
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2018

Parchetul german anchetează cu privire la o fraudă fiscală în valoare de ”câteva sute de milioane de euro” - de origine bancară -, o prelungire a unui precedent uriaș scandal de fraudă, scria miercuri presa germană, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Mai multe persoane care au participat la această escrocherie au acceptat să stea de vorbă cu Parchetul din Koln, însărcinat cu investigațiile vizând o bancă germană, al cărei nume nu a fost precizat de cotidianul Süddeutsche Zeitung și postul radioteleviziunii publice WDR, care au dezvăluit scandalul, scrie News.ro.

Contactat de AFP, Parchetul din Koln nu a dorit să comenteze aceste informații de presă.

Surpriză: Americanul George Gellert, președintele unuia dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA, cu încasări de 1 miliard de dolari, își bagă în faliment fabrica de zahăr din România CITEȘTE ȘI Surpriză: Americanul George Gellert, președintele unuia dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA, cu încasări de 1 miliard de dolari, își bagă în faliment fabrica de zahăr din România

Acest caz este o formă rafinată a dispozitivului cunoscut sub numele de "cum ex” - în care este vorba despre cumpărarea și revânzarea unor acțiuni în apropierea zilei plății dividendelor, atât de rapid încât administrația fiscală nu mai poate identifica adevăratul proprietar.

Acest "cum ex" ar fi costat Germania 7,2 miliarde de euro, 1,7 miliarde Danemarca și 201 milioane de euro Belgia.

În noua variantă dezvăluită miercuri, actori financiari au recurs la ADR - "American Depositary Receipts" -, care sunt drepturi negociabile emise de bănci cu scopul de a permite întreprinderilor străine să aibă o cotație pe piețele americane.

Frauda constă în a emite ADR care nu reprezentau acțiuni reale sau reprezentau acțiuni doar în parte, iar apoi să obțină un credit fiscal aferent dividendului.

Potrivit presei germane, ”jandarmul” american al piețelor - SEC - le-a furnizat anchetatorilor germani elemente, după ce a aplicat mai multor bănci amenzi în valoare totală de peste 173 de milioane de dolari.

Banca germană Deutsche Bank a fost sancționată în Statele Unite cu suma de 75 de milioane de dolari din cauza unei asemenea manipulări, care a avut loc în perioada 2011-2016, anul în care a oprit comercializarea acestor instrumente, potrivit Süddeutsche Zeitung

BERLINUL VREA CA BANCHERII SĂ FIE MAI UȘOR CONCEDIAȚI, PENTRU A ATRAGE BĂNCI DIN M.BRITANIE DUPĂ BREXIT

Pe de altă parte, Germania depune eforturi în vederea facilitării concedierii marilor bancheri, în schimbul unor plăți compensatorii, cu scopul de a face țara mai atractivă pentru bănci care părăsesc Londra după Brexit, relatează The Associated Press.

Ministerul Finanțelor a confirmat o dezvăluire Frankfurter Allgemeiner Zeitung (FAZ), potrivit căreia un proiect de lege în acest sens este discutat în prezent în cadrul Guvernului.

Germania are reglementări mult mai restrictive în domeniul concedierii decât Marea Britanie.

Aceste regemntări sunt privite de către bănci care operează în Marea Britanie ca un factor de descurajare a mutării operațiunilor lor în centrul financiar german de la Frankfurt după ce Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană (UE).

Proiectul prevede suprimarea obligației băncilor de a-și justifica hotărârea de a pune capăt unui contract cu un angajat extrem de bine plătit, considerat un ”purtător de risc”, precum șefi de departament sau cei care efectuează tranzacții de frecvență înaltă.

viewscnt
Afla mai multe despre
frauda fiscala
banca germana