ANPC pierde al doilea proces colectiv pe clauze abuzive cu Credit Europe

ANPC pierde al doilea proces colectiv pe clauze abuzive cu Credit Europe
scris 2 iul 2016

Tribunalul București a respins o acțiune a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor împotriva Credit Europe Ipotecar IFN, parte a grupului cu capital turcesc Credit Europe. ANPC a solicitat eliminarea mai multor clauze contractuale legate de comisioane și dobânzi din toate contractele instituției financiare. Până acum, Autoritatea a pierdut definitiv un proces cu efecte erga omnes cu Credit Europe și a câștigat pe fond un altul.

După o serie de decizii favorabile la Tribunalul București și la Curtea de Apel București, ANPC primește a patra decizie de respingere a unei acțiuni pe eliminarea clauzelor abuzive, cu efecte erga omnes – asupra tuturor contractelor.

ANPC a început procesul cu Credit Europe Ipotecar IFN în mai 2015, după ce a primit 8 reclamații de la clienții instituției financiare nebancare.

Isărescu: Sunt câteva mii de cazuri de dare în plată. Jumătatea nu aveau restanțe la credite CITEȘTE ȘI Isărescu: Sunt câteva mii de cazuri de dare în plată. Jumătatea nu aveau restanțe la credite

Instituția a cerut instanței să elimine clauzele pe care le consideră abuzive din contractele de credit ipotecar în franci elvețieni, prevederi care dădeau dreptul creditorului să revizuiască dobânda la alegere și să perceapă mai multe comisioane.

„Creditorul va avea dreptul fără a fi însă obligat în nici un fel, să revizuiască nivelul dobânzii, după primul an de la prima utilizare a Creditului, în funcție de indicele de referință LIBOR 6M + 3,5% p.a.”, se arată într-unul dintre articolele contestate de ANPC.

ANPC mai contestă și un comision de acordare de 2% din valoarea creditului, care în cazul unui client ajunge la aproape 3.000 de franci, un comision de administrare lunar de 0,15%, precum și o dobândă penalizatoare de 10% peste dobânda curentă a creditului.

Tribunalul a respins în tot acțiunea și a anulat procesul verbal de contravenție. Totodată, instanța a decis că Autoritatea nu are calitate procesuală să pe capătul de cerere prin care a solicitat rambursarea sumelor încasate fără temei de către creditor. ANPC trebuie să plătească și cheltuieli de judecată de peste 27.000 de lei celor de la Credit Europe, care au fost reprezentați de avocații de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, una dintre societățile preferate de către băncile locale.

Darea în plată inundă instanțele. Credit Europe, Bancpost și Raiffeisen au cele mai multe dosare de judecată CITEȘTE ȘI Darea în plată inundă instanțele. Credit Europe, Bancpost și Raiffeisen au cele mai multe dosare de judecată

Autoritatea poate întoarce decizia Tribunalului în apel la Curtea de Apel București. Acolo ANPC a pierdut deja definitiv, în luna mai, unul dintre litigiile cu Credit Europe Bank IFN, care viza eliminarea unui comision de restructurare a creditelor.

Tribunalul a dat câștig ANPC într-un alt dosar, de această dată cu Credit Europe Bank (locul 16 în topul băncilor locale), și a eliminat comisionul de administrare și pe cel de management al riscului din toate contractele băncii, dar și un comision pentru prestarea de servicii la cererea clientului, calculat la soldul creditului, introdus de bancă cu ocazia OUG 50/2010.

La Curtea de Apel ANPC a câștigat definitiv trei procese colective, două cu OTP Bank și unul cu Banca Românească.

Pe fond a mai câștigat un proces cu Alpha Bank și Volksbank (Banca Transilvania, după preluare), și a pierdut câte unul cu Bancpost și OTP Bank, în care denunța mai multe posibile clauze abuzive din contractele de credit ipotecar încheiate de cele două bănci înainte de 2010.

Bancherii cer autorităților modificarea Legii clauzelor abuzive și avertizează cu privire la alte proiecte: Există un risc major! CITEȘTE ȘI Bancherii cer autorităților modificarea Legii clauzelor abuzive și avertizează cu privire la alte proiecte: Există un risc major!

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive a fost modificată în 2013 și permite ANPC sau asociațiilor cu peste 3.000 de membri și reprezentativitate teritorială să ceară în instanță modificarea tuturor contractelor unui profesionist prin eliminarea clauzelor neconforme.

Autoritatea se judecă cu băncile în 41 de dosare. Pe lângă instituțiile nominalizate mai sus mai sunt litigii și cu BCR, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, ING Bank și BCR Banca pentru Locuințe. O parte dintre dosare au fost blocate la Tribunal de excepțiile de neconstituționalitate ridicate de bănci împotriva Legii 193/2000. Dosarele încep să fie repuse pe rolul instanțelor, după ce Curtea Constituțională a respins acțiunea băncilor.

Asociația Română a Băncilor a solicitat recent autorităților să modifice legea pentru că ar putea aduce pierderi importante pentru sectorul bancar.

Pe lângă problemele din procesele cu ANPC, cei din grupul Credit Europe conduc și în topul creditorilor cu cele mai multe dosare în instanțe deschise pe Legea dării în plată, cu aproape 280 de bucăți înregistrate în mai puțin de două luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit europe
credit europe bank
anpc
clauze abuzive
procese colective