Asociația Credere acuză OTP Bank că încasează bani în plus pentru creditele ipotecare de consum suspendate în baza OUG 37. Banca spune că va cere lămuriri

Asociația Credere acuză OTP Bank că încasează bani în plus pentru creditele ipotecare de consum suspendate în baza OUG 37. Banca spune că va cere lămuriri
scris 27 mai 2020

Asociația de protecție a consumatorilor Credere cere un control în sistemul bancar după ce consideră că OTP Bank a aplicat greșit prevederile Ordonanței de suspendare a ratelor și a emis scadențare consumatorilor prin care se arată că aceștia vor plăti dobânzi la dobânzi pentru ratele amânate. Banca spune că legislația creează dificultăți de interpretare și că cere clarificări din partea autorităților.

OUG 37/2020 prevede două tratamente distincte pentru creditele acordate persoanelor fizice. Dobânzile aferente ratelor amânate pentru creditele cu garanții ipotecare sunt evidențiate distinct și se achită separat într-o perioadă de până la 60 de luni, în timp ce în cazul împrumuturilor negarantate dobânzile amânate se capitalizează și la acestea se aplică dobânzile curente ale creditului. Diferența este că astfel costurile pentru debitori sunt mai mari în cel de-al doilea caz.

“Chiar dacă majoritatea băncilor par a respecta prevederile legale în vigoare, OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, fapt care presupune aplicarea formulei „dobândă la dobândă” și sporirea ilicită a sumelor pe care banca le va încasa de la împrumutat, în paguba acestuia”, arată asociația Credere.

INFOGRAFICE Creditul privat a scăzut în aprilie. Creditul guvernamental a crescut CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditul privat a scăzut în aprilie. Creditul guvernamental a crescut

Asociația cere Ministerului Finanțelor să repare această situație, în condițiile în care în legislație nu sunt prevăzute sancțiuni și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor nu are pârghiile necesare pentru a interveni cu sancțiuni.

"Suntem mâhniți să constatăm faptul că, într-un moment extrem de delicat pentru întreaga societate, anumite instituții de credit încearcă să profite de pe urma consumatorilor și contribuie prin acest comportament neetic la rostogolirea neîncrederii în industria bancară din România", arată reprezentanții asociației.

Reprezentanții OTP Bank au transmis, la solicitarea Profit.ro, că banca a înțeles că așa se aplică legea, în condițiile în care “anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăți de interpretare, prin utilizarea unor formulări uneori neclare ce pot fi interpretate diferit”. Totodată, banca mai arată că face demersuri pe lângă autorități pentru lămurirea situației și că va lua măsuri de corecție dacă este cazul și că niciun client nu este în prezent afectat, având în vedere că nu a expirat termenul de suspendare.

Modul de interpretare al legislației de către OTP poate fi citit mai jos:

“Creditul ipotecar este definit ca un credit acordat de un creditor unui debitor persoană fizică, garantat cu ipotecă asupra unui imobil, și credit ce implică un drept legat de un bun imobil, astfel cum sunt acestea reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, precum și creditele acordate prin programul "Prima casă", aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Prima casă", aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare.

Definiția dată de legiuitor a avut în vedere exprimarea unor caracteristici ale creditelor ipotecare prin raportare la două condiții cumulativ a fi îndeplinite, prin utilizarea sintagmei “și”: garantat cu ipotecă și ce implică un drept legat de un bun imobil. Aceste sintagme, legate de exprimările anterioare din textul definiției ce fac referire la prevederile Ordonanție de Urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima Casă” au creat premise interpretării oferite de noi asupra încadrării creditelor în categoria de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de nevoi personale.

Am luat act de interpretările diversificate din piață și efectuăm demersuri în prezent pentru obținerea unor clarificări din partea autorităților statului, inclusiv de la Ministerul Finanțelor Publice, astfel încât, dacă va fi necesară o reclasificare a acestor situații în baza lămuririlor oferite de acestea, toate operațiunile necesare urmând să fie efectuate în interiorul perioadei de suspendare fără a aduce niciun prejudiciu sau dezavantaj pentru clienți.

De asemenea, vrem să subliniem că în prezent nu este niciun client afectat, întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate va produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plății ratelor”.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
asociatia credere
oug 37/2020
suspendare rate