Banca Transilvania, profit în creștere de peste două ori în primul trimestru

Banca Transilvania, profit în creștere de peste două ori în primul trimestru
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 mai 2023

Grupul financiar Banca Transilvania a încheiat primul trimestru cu un profit net de 837,7 milioane de lei, în creștere de mai bine de două ori de la nivelul de 400,3 milioane de lei înregistrat în aceeași perioadă din 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Venitul net din dobânzi al băncii a crescut cu 27% față de primul trimestru din 2022 la 1,24 miliarde de lei, iar venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 15% la 287,9 miliarde de lei.

Veniturile operaționale au crescut, în ansamblu, cu 34% la 1,74 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile operaționale s-au redus cu 12% la 772 de milioane de lei banca a înregistrat venituri nete din ajustările pentru depreciere de 45 de milioane de lei, față de o cheltuială netă de 142 de milioane de lei în primele trei luni din 2022, ceea ce a contribuit la creșterea profitului.

Eficiența operațională a băncii a atins nivelul de 46,48%, calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și la Fondul de Rezoluție.

UBS vrea să separe de grup divizia elvețiană a Credit Suisse CITEȘTE ȘI UBS vrea să separe de grup divizia elvețiană a Credit Suisse

”Suntem bine capitalizați - atât prin încorporarea profitului anului precedent, cât și prin sumele atrase recent în cadrul emisiunii de obligațiuni de pe piețele internaționale - și pregătiți să susținem economia și clienții”, declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Profitul net consolidat al Grupului BT este de 837,7 milioane lei, din care cel al băncii este de 675,9 milioane lei – banca înregistra un profit de 307,5 milioane de lei la trei luni în 2022.

Creditele în sold au rămas, practic, nemodificate la 65 de miliarde de lei, însă au scăzut în termeni reali având în vedere inflația de aproape 15%. Banca arată că a acordat aproape 60.000 de credite în ianuarie-martie cu o valoare de 6,7 miliarde de lei, în creștere cu 5,3% față de primul trimestru din 2022, dar aceasta nu au fost suficiente pentru a compensa împrumuturile ajunse la scadență.

Activele totale au crescut cu 5% la 147,9 miliarde de lei, pe fondul creșterii numerarului și a banilor ținuți la banca centrală cu 23% la 17,9 miliarde de lei și a plasamentelor în titluri de stat evaluate la valoarea de piață cu 8,5% la 47,2 miliarde de lei.
Depozitele clienților au crescut cu 6% până la 126,8 miliarde lei la nivelul Grupului BT, dintre care 82,6 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 44,2 miliarde lei, depozitele companiilor.

Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,40% la 31 martie 2023. Gradul de acoperire cu provizioane totale a creditelor neperformante conform standardelor EBA este de 196%. Solvabilitatea este de 19,86% si cuprinde profitul aferent trimestrului încheiat.

BT nu a acordat dividende în bani din profitul de anul trecut, motivând că este nevoie de creșterea rezervelor, dar a emis acțiuni gratuit de 910 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
profit banca transilvania
rezultate banca transilvania