Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații

Băncile angajează foști ofițeri de informații pentru a-și spiona angajații
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2016

Unele dintre cele mai mari bănci din lume au început să angajeze foști spioni în încercarea de a împiedica apariția unor noi cazuri de comportamente frauduloase în rândul traderilor și a se asigura astfel că vor plăti mai puține amenzi, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit mai multor firme de recrutare, în ultimele 18 luni o serie de mari bănci precum Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc și JPMorgan Chase & Co au angajat mai multe zeci de foști ofițeri din serviciile de informații americane și britanice, CIA și GCHQ, pentru a urmări activitatea angajaților băncilor și a împiedica eventualele comportamente ilegale. Metodele utilizate de ofițerii de informații pentru analiza vocii, textelor și comunicațiilor prin e-mail în scopul apărării naționale nu sunt foarte deosebite de cele utilizate pentru a descoperi activitățile ilegale ale unui trader, astfel că foștii spioni își pot găsi o slujbă în sectorul bancar, unde salariul lor este cel puțin dublu.

O serie de angajați ai unor bănci, precum Jerome Kerviel, Kweku Adoboli și Tom Hayes, au provocat o serie de scandaluri răsunătoare care au afectat reputația băncilor și le-au obligat să plătească amenzi de miliarde de dolari. De exemplu, scandalul manipulării dobânzilor LIBOR a costat un număr de șase bănci o sumă de aproximativ șase miliarde de dolari, iar Barclays a fost obligată să plătească singură amenzi de 2,2 miliarde de dolari. În replică, Barclays l-a angajat pe Bryon Linnehan, fost ofițer de informații în armata americană, să monitorizeze comunicațiile electronice la birourile de la New York ale băncii britanice. 'Vrem să fim în măsură să identificăm orice potențiale probleme înainte de apariție', a spus Bryon Linnehan.

La fel ca și Barclays, băncile de investiții au decis să angajeze foști ofițeri de informații pentru a analiza orice aspect al vieții angajaților, de la cât de mult stau în pauza de fumat la site-urile pe care le frecventează, totul în ideea de a-l descuraja pe următorul manipulator sau trader fraudulos.

BNR anunță că băncile au deschis 5.230 de proceduri de executare a caselor, dar au finalizat doar 316 CITEȘTE ȘI BNR anunță că băncile au deschis 5.230 de proceduri de executare a caselor, dar au finalizat doar 316

Însă băncile nu angajează numai foști ofițeri de informații ci și o mare parte din tehnologia utilizată pentru monitorizarea angajaților își are rădăcinile în programele de apărare. Barclays este una din băncile care utilizează știința comportamentului pentru a analiza scandalurile trecute în încercarea de a identifica modele care să permită băncii să îi împiedice pe traderi să devină următorul Jerome Kerviel. La rândul său, JPMorgan introduce un program de supraveghere care utilizează logaritmi pentru a identifica un potențial angajat care ar putea comite o ilegalitate. Băncile sunt interesate de orice moment al programului de lucru al unui trader, în special de site-urile web vizitate.

Pe de altă parte, această supraveghere intensă nu face decât să dea naștere unui sentiment de paranoia în birourile de trading ale marilor bănci. De teamă să nu fie concediați la cea mai mică abatere și având interdicție să utilizeze telefoanele mobile personale la birou, unii traderi au început să se ascundă la toaletă pentru a putea da mesaje text soțiilor iar alții au plecat de la bancă pentru a lucra la fondurile speculative, unde activitățile lor nu sunt monitorizate atât de strict.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
spioni