BCE a prezentat un nou set de măsuri pentru reducerea creditelor neperformante din zona euro

BCE a prezentat un nou set de măsuri pentru reducerea creditelor neperformante din zona euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 sep 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) a prezentat băncilor un nou set de propuneri pentru reducerea creditelor neperformante din zona euro, în condițiile în care volumul uriaș de împrumuturi problematice, cu o valoare de circa 900 de miliarde de euro, afectează evoluția acțiunilor bancare și riscă să încetinească recuperarea economică în regiune, scrie MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerile, publicate luni spre consultare pe site-ul Mecanismului Unic de Supraveghere al BCE, presupun, printre altele, crearea de către bănci a unor divizii separate pentru administrarea portofoliilor de credite neperformante, precum și stabilirea unor termene clare, de 1 până la 3 ani, până la care băncile să reducă nivelul acestor credite.

Măsurile fac parte din strategia BCE de a restaura încrederea investitorilor în sectorul bancar european, în special în băncile italiene, care au în portofoliu peste o treime din împrumuturile neperformante din zona euro. Acțiunile băncilor europene au scăzut puternic de la începutul anului, afectate de îngrijorările investitorilor privind profitabilitatea sectorului în contextul dobânzilor foarte scăzute și al nivelului ridicat de neperformante.

Procedura de conciliere cu băncile se schimbă. Clienții pot face cereri și pentru sume mai mici CITEȘTE ȘI Procedura de conciliere cu băncile se schimbă. Clienții pot face cereri și pentru sume mai mici

Aproximativ 7% din împrumuturile aflate în portofoliul celor 129 de bănci supervizate de BCE erau încadrate ca neperformante la sfârșitul anului trecut, ceea ce înseamnă că debitorii nu își mai plătiseră ratele de cel puțin trei luni, potrivit datelor BCE. Ponderea neperformantelor în totalul împrumuturilor urcă la 12%, respectiv 15% în cazul Italiei și Portugaliei și la 47% în cazul Greciei.

Măsurile propuse de BCE pentru reducerea creditelor neperformante nu sunt obligatorii, însă băncile care refuză implementarea acestora trebuie să argumenteze motivul pentru care nu s-au conformat, arată BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
credite neperformante
masuri
zona euro
banci