BCE se pregătește să facă public un plan de lansare a unor obligațiuni comune ale statelor din zona euro

BCE se pregătește să facă public un plan de lansare a unor obligațiuni comune ale statelor din zona euro
scris 21 ian 2018

O comisie formată în 2016 la solicitatea președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, va publica în curând un plan referitor la lansarea unor obligațiuni ale zonei euro care să aibă la bază datorii ale statelor membre, acestea având rolul să crească siguranța financiară în regiune, au declarat persoane apropiate situației, citate de Bloomberg, preluată de News.ro.

Aceste obligațiuni vor rezista intrării în incapacitate de plată a uneia sau a mai multor țări din regiune și nu vor provoca extinderea unei crize financiare.

Inițiativa Europeană pentru Obligațiuni Sigure a fost lansată în septembrie 2016, fiind considerată un mijloc de a evita repetarea crizei datoriilor suverane din zona euro.

Fostul președinte ASF Dan Rușanu cere despăgubiri de 6,5 milioane de lei statului român, pentru perioada în care a fost arestat CITEȘTE ȘI Fostul președinte ASF Dan Rușanu cere despăgubiri de 6,5 milioane de lei statului român, pentru perioada în care a fost arestat

În ultimul deceniu, moneda unică europeană a fost marcată de episoade de stres financiar care s-au extins și în afara zonei euro. Totuși, ideea creării unor obligațiuni ale zonei euro, așa-numitele ESB, a fost primită cu scepticism de țări precum Germania, care se tem că vor ajunge să plătească indirect pentru datoriile altor țări.

Comisia înființată la solicitarea lui Draghi, condusă de guvernatorul Băncii Irlandei, Philip Lane, are în vedere ca instituții europene private sau publice, cum ar fi băncile mari sau Mecanismul European de Stabilitate, fondul de salvare al zonei euro, să transforme obligațiuni suverane în obligațiuni cu trei tranșe, au spus sursele.

Simulările arată că tranșa senior ar avea rating AAA sau apropiat de acest nivel, iar tranșa junior ar avea rating din categoria investment grade. Cel mai redus nivel ar avea un randament de 5-6%.

Zuckerberg: Facebook va promova știrile de calitate, publicate de surse pe care comunitatea le consideră de încredere CITEȘTE ȘI Zuckerberg: Facebook va promova știrile de calitate, publicate de surse pe care comunitatea le consideră de încredere

Comisia Europeană ar trebui să publice o reglementare care să permită ca ESB-urile să fie tratate la fel ca obligațiunile guvernamentale, a precizat una dintre persoane.

Opțiunea de a cumpăra obligațiuni ale zonei euro are rolul să reducă riscul retragerilor de capital către statele considerate mai sigure, în perioadele de stres, și să rupă legătura dintre guverne și băncile locale, care de obicei investesc în obligațiunile emise de guvernele lor.

Criza datoriilor publice din Grecia, declanșată în 2009, s-a extins în sudul Europei și a dus la programe internaționale de salvare și aproape la ieșirea statului elen din zona euro.

Comisia Europeană convoacă miniștrii Mediului din nouă țări membre, inclusiv România, pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului CITEȘTE ȘI Comisia Europeană convoacă miniștrii Mediului din nouă țări membre, inclusiv România, pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului

”Obiectivul raportului, care va fi publicat în ultima săptămână din ianuarie, este și a fost întotdeauna să ofere informații fundamentale pentru discuțiile de la nivel european referitoare la crearea unor active sigure, care să ajute la ruperea legăturii dintre guverne și bănci”, a declarat un purtător de cuvânt al comisiei, într-un comunicat.

Băncile europene ar putea susține crearea noilor obligațiuni, care ar fi noi active lichide cu un nivel de risc aproape de zero, o alternativă la obligațiunile guvernamentale, au afirmat recent directori ai unora dintre cele mai mari bănci din Europa, într-un document recent obținut de Bloomberg.

Autoritățile de reglementare din sectorul bancar analizează dacă să impună limite deținerilor de obligațiuni guvernamentale ale băncilor și majorarea capitalului care trebuie păstrat pentru acoperirea expunerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni de stat
titluri de stat
banca centrala europeana
mario draghi
zona euro
obligatiuni comune zona euro