Cel mai puternic val de restructurări din 2015: băncile au anunțat desființarea a 78.000 de locuri de muncă. Noi concedieri așteptate în 2020

Cel mai puternic val de restructurări din 2015: băncile au anunțat desființarea a 78.000 de locuri de muncă. Noi concedieri așteptate în 2020
scris 30 dec 2019

Băncile globale au anunțat anul acesta cele mai masive reduceri de locuri de muncă din 2015, în contextul încetinirii economice și adaptării la era digitală. Peste 80% din tăierile de posturi anunțate sunt în Europa, unde dobânzile negative vin în completarea îngrijorărilor legate de evoluția economiei și a incertitudinilor politice și comerciale.

Peste 50 de creditori au anunțat, în total, tăierea a 77.780 de posturi, cel mai puternic val de restructurări în sectorul bancar începând cu 2015, când au fost deființate 91.448.

Cel mai puternic val de restructurări din 2015: băncile au anunțat desființarea a 78.000 de locuri de muncă. Noi concedieri așteptate în 2020

Banca americană Morgan Stanley este cel mai recent jucător de piața bancară care pregătește restructurări. Astfel, pe final de an, banca de investiții a decis să desființeze 1.500 de locuri de muncă

Pe parcursul anului, băncile germane, care depind de exporturi mai mult decât celelalte economii mari, au anunțat cele mai multe restructurări, în contextul războiului comercial.

Posibilitatea de a lucra de acasă, beneficiul cel mai dorit de angajați. \ CITEȘTE ȘI Posibilitatea de a lucra de acasă, beneficiul cel mai dorit de angajați. "Sarcini rezolvate din fotoliu, cafenele tip librării, ceainării, hub-uri." Tinerii respectă mai degrabă comportamentul șefului decât ierarhia

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a  anunțat că va desființa 18.000 de locuri de muncă până în 2022. 

Cei de la Commerzbank, a doua mare bancă din Germania, au anunțat și ei că plănuiesc să elimine 4.300 de posturi, extinzând un plan de restructurări început în urmă cu trei ani.

Banca italiană UniCredit, prezentă și pe piața românească, a anunțat în decembrie că va desființa 8.000 de locuri de muncă la nivel global până în 2023.

Banco Santander din Spania va desființa peste 5.400 de posturi, britanicii de la HSBC - 4.000, Barclays - 3.000, iar francezii de la Societe General, peste 2.000.

Câștigurile băncilor europene sunt erodate de încerinirea economică, piața bancară fragmentată și dobânzile negative. Banca Centrală Europeană (BCE) a reluat în septembrie tăierile de dobânzi, luând decizia să reducă dobânda la facilitatea de depozit cu 0,1 puncte procentuale, la un nou minim record, de -0,5%.

Noi concedieri așteptate în 2020

Băncile vor continua, probabil, să anunțe reduceri de locuri de muncă anul viitor. Potrivit informațiilor din presa locală, banca spaniolă Banco Bilbao Vizcaya Argentaria pregătește desființarea unot locuri de muncă anul viitor. Totodată, potrivit surselor, elvețienii de la Julius Baer Group iau în calcul concedieri pentru reducerea costurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
concedierei banci 2019
banci 2019
bloomberg
retrospectiva
unicredit
deutsche bank
reduceri posturi