Ciolacu - O nouă amânare a ratelor a fost discutată cu băncile și s-a ajuns la un acord

Ciolacu - O nouă amânare a ratelor a fost discutată cu băncile și s-a ajuns la un acord
scris 7 apr 2022

O nouă amânare a ratelor a fost discutată cu băncile și s-a ajuns la un acord, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, a declarat Marcel Ciolacu, la Digi 24.

La finele lunii februarie, Profit.ro a anunțat că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, discută cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB). În lista temelor puse în discuție a introdus și propunerea unui nou moratoriu al ratelor la creditele persoanelor fizice, după cele deja aplicate în anii anteriori în contextul pandemiei Covid-19.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

De data aceasta, motivul pentru care Finanțele vor ca băncile să accepte noi amânări în plata ratelor este creșterea facturilor la utilități, în contextul exploziei prețurilor la gaze și energie electrică, care diminuează mult din venitul disponibil al românilor.

De luna aceasta este aplicată o nouă valoare a indicatorului de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), calculată încă din ultimul trimestru al anului trecut. Totodată, unii debitori vor plăti rate majorate ca urmare a creșterii chiar mai accelerate a ROBOR în primele trei luni din acest an. Dobânzile urmează să crească din nou, din iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
moratoriu rate credite
facturi energie
arb
adrian caciu