Creditarea a accelerat în luna mai, susținută în continuare de cererea populației pentru împrumuturi în lei

Creditarea a accelerat în luna mai, susținută în continuare de cererea populației pentru împrumuturi în lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iun 2017

Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 0,7% în luna mai față de luna precedentă, la 224,78 miliarde lei (49,18 miliarde euro), după un avans de 0,1% în aprilie, în timp ce ritmul anual de creștere s-a menținut la 3,2%, nivel maxim din octombrie 2012, arată datele Băncii Naționale a României (BNR) publicate luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Împrumuturile în lei au crescut în luna mai cu 1,4% comparativ cu aprilie, la 133,21 miliarde lei, și cu 13,3% față de luna mai 2016, scrie News.ro.

Pe componenta în lei, soldul creditelor acordate populației a urcat cu 2,5% față de luna precedentă și cu 21,4% față de mai 2016, la 71,03 miliarde lei.

Creditele în lei acordate firmelor au crescut cu 0,2% față de aprilie și cu 5,3% față de a cincea lună a anului trecut, la 62,18 miliarde lei.

EXCLUSIV Pentru toamnă este pregătit un proiect de lege care să creeze un nou fond de compensare a investitorilor de pe bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pentru toamnă este pregătit un proiect de lege care să creeze un nou fond de compensare a investitorilor de pe bursă

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populației s-au contractat cu 1,1% - la valoarea echivalată în lei - în luna mai față de luna anterioară, până la echivalentul în lei a 44,5 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au urcat cu 0,3%, până la echivalentul a 47,07 miliarde lei.

La finalul lunii mai, valoarea totală a împrumuturilor contractate de populația din România la bănci - indiferent de monedă -, pentru care se plătesc rate lunare, a ajuns la 115,54 miliarde lei, echivalent cu 25,3 miliarde euro.

În ultimul an, soldul împrumuturilor în valută acordate de bănci populației și firmelor a coborât cu 8,7%.

În urma evoluției, la finalul lunii mai, valoarea creditelor în lei a ajuns la 59,3% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populației și firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 40,7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite
bnr