Criza din Ucraina depreciază valutele din regiune, însă leul rămâne stabil. Costurile de împrumut cresc ușor pentru România, mișcare care pare a fi pe termen scurt

Criza din Ucraina depreciază valutele din regiune, însă leul rămâne stabil. Costurile de împrumut cresc ușor pentru România, mișcare care pare a fi pe termen scurt
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 feb 2022

Valutele din regiune s-au depreciat semnificativ joi dimineață, cu 0,8-1,4%, în contextul atacului militar de amploare declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, însă cursul leului se afla în urcare cu numai 0,1% în raport cu euro. Leul este, în general, mai stabil față de alte valute din regiune, în contextul în care BNR monitorizează și intervine temporar pentru a calma momentele cu volatilitate ridicată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dobânzile au stagnat sau chiar au scăzut în cazul unor state, întrucât piețele anticipează acum că situația din Ucraina va amâna însăsprirea politicilor stimulative practicate de băncile centrale. România și Ungaria, cu dobânzi în urcare, au făcut notă discordantă față de regiune, dar evoluția nu va fi, probabil, una pe termen lung.

"Este o corecție, mai ales pe valute, regiunea noastră fiind mai afectată, din cauza proximității geografice, dar și pe unele acțiuni ale companiilor cu expunere pe Rusia sau Ucraina. Valutele din regiune s-au depreciat, dar leul stă, ca de obicei, destul de stabil. Pe dobânzi mișcarea este mai redusă, costurile de împrumut fiind în urcare pentru unele țări, printre care România și Ungaria. Nu mă aștept să crească dobânzile pe termen lung. Cum pe core markets reacția pare să fie mai degrabă de scădere de dobânzi, pe anticipațiile legate de politicile băncilor centrale ca reacție la această criză, mă aștept să urmăm și noi această evoluție. Situația depinde, însă, de cum decurge criza din Ucraina", a declarat pentru Profit.ro Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Astfel, la momentul redactării acestui articol, cursul leu/euro se afla in urcare cu 0,1%, cel al forintului cu 0,8%, al zlotului cu 1%, iar al coroanei cehești cu 1,4%.

Dobânzile (obligațiuni pe 10 ani, în monedă locală) stagnează în Polonia (la 3,95%) și Cehia (la 2,94%), în timp ce în Ungaria au crescut cu 0,15 puncte procentuale, la 4,94%, iar în cazul României cu 0,14 puncte procentuale la 5,72%.

Un impact mai puternic a fost consemnat pe burse, cu scăderi puternice ale acțiunilor unor companii cu expunere pe Ucraina, Rusia sau ambele.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
leu
zlot
forint
coroana
romania
ungaria
polonia