DOCUMENT Amendamentele PNL pentru conversia creditelor în franci elvețieni

DOCUMENT Amendamentele PNL pentru conversia creditelor în franci elvețieni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 oct 2016

Deputatul liberal Daniel Zamfir propune conversia soldului creditelor din franci elvețieni în lei sau valuta în care consumatorul își obține veniturile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul în discuție vizează modificarea OUG 50/2010. Camera Deputaților este cameră decizională. În forma în care a trecut de Senat, proiectul nu ar avea efecte negative asupra sistemului bancar, din moment ce conversia s-ar face la cursul zilei.

Deputatul PNL Daniel Zamfir propune, însă, ca soldul creditelor în franci elvețieni să fie convertit în lei la cursul de la data acordării:

“Art 491- (1) Pentru creditele în CHF, creditorii sunt obligați să efectueze, la cererea consumatorilor, conversia soldului in lei sau în altă monedă în care consumatorii își obțin majoritatea veniturilor, a monedei de plată. Conversia se realizează prin act adițional la contractul de credit sau, în lipsă, prin hotărâre judecătorească, la cursul de schimb din data încheierii contractului”.

Debitorii vor avea dreptul să ceară în instanță despăgubiri de la creditori, în cazul în care magistrații declară abuzive clauzele de schimb valutar:

“(3)- Pentru eventuale pretenții ale consumatorilor constând în plăți nedatorate generate de clauzele de schimb valutar sau altele asemenea, se pot formula cereri de restituire sau, după caz, despăgubiri, cu condiția ca acele clauze să fie calificate abuzive, in condițiile Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive in contractele consumatorilor cu profesioniștii sau, după caz, practice comerciale înșelătoare, așa cum sunt acestea definite de Legea nr.363/2007 privind practicile comerciale incorecte sau produse defectuoase, așa cum sunt definite de Codul consumului”. 

Un alt amendament prevede clar că de dreptul de a solicita conversia creditelor beneficiază și cei cu credite în derulare:

“Art II- (1) Prevederile art 491  din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50 /2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările ulterioare, astfel cum a fost completată prin prezenta lege, se aplică și contractelor de credit aflate în curs de derulare, creditorii având obligația ca, la solicitarea consumatorilor, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să asigure conformitatea contractului cu respectivele prevederi”.

Amendamentele pot fi citite AICI. "PNL a hotărât să susțină conversia la cursul istoric", a declarat Andreea Paul Vass, secretar al Comisiei de Buget-Finanțe.

În perioada 2006-2008, când băncile au acordat credite în moneda elvețiană, cursul era de 1,9-2,1 lei pentru un franc. În prezent cursul de schimb se învârte în jurul a 4 lei pentru un franc.

Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, este dezbătut în Comisiile reunite Juridică și de Finanțe-bănci din Camera deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite franci elvetieni
conversie credite chf