După aprobarea în Parlament a proiectului PSD prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur, Guvernul a renunțat să mai adopte avertismentul că măsura trebuia avizată de Banca Centrală Europeană

După aprobarea în Parlament a proiectului PSD prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur, Guvernul a renunțat să mai adopte avertismentul că măsura trebuia avizată de Banca Centrală Europeană
scris 24 apr 2019

Majoritatea PSD-ALDE a adoptat, miercuri, prin vot final în Camera Deputaților, proiectul de lege, inițiat de președintele PSD Liviu Dragnea și senatorul PSD Șerban Nicolae, prin care Banca Națională a României este obligată să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută în Londra, la Banca Angliei. Votul a fost dat cu câteva ore înainte ca Guvernul să adopte un punct de vedere pe care îl redactase cu privire la proiect și prin care ar fi avertizat Parlamentul și liderul PSD că, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să aibă acordul Băncii Centrale Europene (BCE). În urma adoptării proiectului, Executivul a decis să nu mai adopte punctul de vedere, deși o astfel de adresă este obligatorie pentru orice proiect legislativ.

Inițiativa legislativă modifică Legea 312/2004 privind statutul BNR, iar Guvernul Dăncilă urma să adopte chiar miercuri, în ședința de guvern, un avertisment clar pentru inițiatorii proiectului, liderul PSD Liviu Dragnea și senatorul PSD Șerban Nicolae.

Guvernul este obligat ca la fiecare propunere legislativă depusă la Parlament să emită un punct de vedere, în care să arate daca susșine sau nu proiectul respectiv.

Cu privire la inițiativa liderului PSD, Eexcutivul a fost sesizat la începutul lunii martie, iar după cum a relatat Profit.ro, Guvernul redactase și urma să aprobe miercuri punctul de vedere respectiv, în care atrăgea însă atenția că măsura are nevoie de acordul Băncii Centrale Europene.

”Âinând cont că proiectul de lege a fost adoptat, punctul de vedere a rămas fără obiect și nu s-a mai discutat de către Guvern”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Rezultatul anchetei pe Robor: Comisia senatorului Zamfir propune președintelui să-l demită pe șeful Concurenței, Curții de Conturi să verifice angajații fictivi de la CC, iar guvernatorului Isărescu să sancționeze doi directori BNR CITEȘTE ȘI Rezultatul anchetei pe Robor: Comisia senatorului Zamfir propune președintelui să-l demită pe șeful Concurenței, Curții de Conturi să verifice angajații fictivi de la CC, iar guvernatorului Isărescu să sancționeze doi directori BNR

”Având în vedere prevederile art4. 127 alin. (4) și ale art5. 282 alin. (5) dinTratatul privind funcționarea Uniunii Europene și art. 2 alin. (1) liniuța a 3 - a din Decizia nr. 98/415/CE a Consiliului, semnalăm că orice modificare și/sau completare care privește Statutul Băncii Naționale a României presupune, în mod obligatoriu, consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene”, arată punctul de vedere pregătit de Guvern chiar înainte de votul final asupra proiectului.

După aprobarea în Parlament a proiectului PSD prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur, Guvernul a renunțat să mai adopte avertismentul că măsura trebuia avizată de Banca Centrală Europeană

Executivul amintește, în context, că în domeniile în care are atribuții, Banca Centrală Europeană este consultată asupra oricărui proiect de act al Uniunii, precum și asupra oricărui proiect de reglementare la nivel național și poate emite avize.

Concurența respinge raportul comisiei de anchetă pe Robor și revine cu soluții proprii pentru bănci: garanții de stat pentru refinanțări, capitalizarea CEC, stimularea creditării prin taxe, deschiderea pieței către fintech CITEȘTE ȘI Concurența respinge raportul comisiei de anchetă pe Robor și revine cu soluții proprii pentru bănci: garanții de stat pentru refinanțări, capitalizarea CEC, stimularea creditării prin taxe, deschiderea pieței către fintech

Consiliul Legislativ avertizase anterior, cu aceleași argumente, că un astfel de proiect de lege are nevoie în mod obligatoriu de avizul Băncii Centrale Europene.

După aprobarea în Parlament a proiectului PSD prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur, Guvernul a renunțat să mai adopte avertismentul că măsura trebuia avizată de Banca Centrală Europeană

La rândul său, BNR a avertizat la dezbaterile din comisii că o astfel de modificare a statului BNR are nevoie de avizul Băncii Centrale Europene.

Paștele, un business profitabil. Cum au ajuns cozonacii o afacere de jumătate de miliard de lei CITEȘTE ȘI Paștele, un business profitabil. Cum au ajuns cozonacii o afacere de jumătate de miliard de lei

În plenul Camerei Deputașilor, PSD a reluat argumentele inițiatorului Șerban Nicolae, care a susținut că este vorba de suveranitatea legiuitorului național și că ”statutul BNR rămâne neschimbat” în ce privește raportul față de alte instituții și în privința atribuțiilor ce revin băncii centrale naționale. 

Proiectul a fost modificat, de altfel, la capitolul rezerve, limitându-se complet posibilitatea ca banca centrală să mai țină aurul în afara țării.

”Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă", se arăta în proiectul adoptat de senatori la 1 aprilie și susținut de senatorul PSD Șerban Nicolae incluisv în comisia de buget de la deputați.

Această prevedere a fost însă, eliminată complet din proiect și, prin modificarea adusă de deputații PSD, proiectul stabilește, paradoxal, la capitolul ”Rezerve internaționale” ale BNR, că sunt constituite exclusiv din ”aur deținut în tezaur în țară”.

După aprobarea în Parlament a proiectului PSD prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur, Guvernul a renunțat să mai adopte avertismentul că măsura trebuia avizată de Banca Centrală Europeană

BNR propusese varianta ca, pentru aurul depozitat în străinătate, să fie informat în prealabil Parlamentul, dar acest amendament, asumat de deputații USR, a fost respins la vot.

De asemenea, amendamentul USR de eliminare a articolului care restrânge dreptul BNR de a deține aur în străinătate a fost respins de majoritatea PSD-ALDE.

România, ultima țară din UE care începe transpunerea noii directive de plăți care deschide băncile la competiția fintech CITEȘTE ȘI România, ultima țară din UE care începe transpunerea noii directive de plăți care deschide băncile la competiția fintech

Opoziția s-a opus proiectului, arătând că o astfel de repatriere pune în pericol posibilitatea Guvernului de a se împrumuta pe piețe externe, ducând și la riscul unor sancțiuni internaționale

În plenul Camerei, parlamennarii PSD au reluat argumentele senatorului Nicolae Șerban și au respins argumentele opoziției, arătând ca rezerva valutară nu ar avea nicio legătură cu rating-ul de țară al României.

Proiectul de lege nu a fost votat de partidele de opoziție și nici de UDMR, care a reclamat că nu s-a ajuns la un consens cu privire la necesitatea unei astfel de măsuri. Reprezentanții ALDE au susținut că nu doreau să voteze proiectul, dar văzând atitudinea opoziției și a UDMR, s-au decis să susțină proiectul. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie însă promulgat de președintele Iohannis.

RAPORT De ce n-a găsit Consiliul Concurenței cartel pentru creșterea ROBOR în 2008, cum au profitat unele bănci de intervenția BNR și cine era cel mai mare speculator pe leu CITEȘTE ȘI RAPORT De ce n-a găsit Consiliul Concurenței cartel pentru creșterea ROBOR în 2008, cum au profitat unele bănci de intervenția BNR și cine era cel mai mare speculator pe leu

Rezerva de aur s-a menținut în ultimii ani la 103,7 tone și avea o valoare estimată la 3,84 miliarde de euro la finele anului trecut. Oficialii băncii centrale au declarat, de-a lungul timpului, când s-a discutat despre aurul României, că acesta este păstrat la Londra la Banca Angliei pentru a oferi credibilitate țării. "(...) aurul este parte din rezerva noastra internațională. E rezerva internațională, nu e rezerva internă. Toata rezerva internațională a unei țări se ține in exterior, că de-aia se numește rezerva internațională", declara guvernatorul Mugur Isărescu în urmă cu peste doi ani.

"Nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele", spunea Isărescu.

Acum, însă, inițiatorii susțin că economia României nu este în fața unor pericole economice semnificative, astfel că nu se mai justifică păstrarea aurului în afara granițelor.

„Față de perioada anterioară aderării României la Uniunea Europeană, pe fondul atingerii statutului de economie funcțională de piață, dar și față de perioada de criză financiară inte1națională, situația actuală este semnificativ îmbunătățită, îndreptățind o abordare diferită în privința unora dintre practicile prudențiale. Perspectivele se mențin pe linia unei evoluții similare, fără pericolul unor crize semnificative, blocaje sau alte influențe negative majore”, se arată în proiect.

În expunerea de motive la proiectul de lege în discuție, inițiatorii estimează că 65% din aurul țării se află în străinătate. 

“Pentru această cantitate de aur BNR nu mai realizează niciun fel de venituri (specifice operațiunilor speciale de tranzacționare, inclusiv prin constituirea de garanții) ci, dimpotrivă, achită contravaloarea costurilor de depozitare. Nimic din situația economică a României nu mai justifica păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată și suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”, este argumentul avansat.

O altă prevedere amendată în comisii menționează că BNR raportează "de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile" Guvernului și Parlamentului dacă există pericolul dminuării rezervelor internaționale la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului și va arăta și care sunt măsurile macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situației. Față de forma inițială a legii, modificarea adaugă termenul de 20 de zile

Banca Națională a României (BNR) a anunțat recent că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 31 martie, de 32,03 miliarde euro, cu 461 milioane euro mai mici față de cele înregistrate în 28 februarie.

VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare CITEȘTE ȘI VIDEO Senatorii decid: noul indice de dobândă care înlocuiește ROBOR va fi aplicat și creditelor în derulare

Repatrierea rezervelor este la modă printre statele lumii, însă strategiile diferă

În ultimii ani mai multe țări au repatriat rezervele de aur. Olanda a adus, în 2014, peste 122 de tone din aurul ținut la New York, însă încă menține 69% din cele 612 tone în afara țării - la New  York, Ottawa și Londra.

Germania a adus peste 530 de tone din plasamentele la New York și Paris în perioada 2013-2016, puțin peste o treime din rezervele totale de aur de 1.500 de tone. Până în 2020 banca centrală a Germaniei plănuia să mai țină 37% din rezervă la New York și 13% în Londra, iar restul de jumătate în Frankfurt.

Banca centrală a Ungariei a anunțat, în primăvara anului trecut, că va aduce în țară cele trei tone de aur ținute la Londra, adică întreaga rezervă. Ulterior, Ungaria a început să cumpere aur și a crescut de 10 ori deținerile până în toamna anului 2018, la 31,5 tone.

Venezuela a adus, în 2012, 160 de tone de aur din rezervele ținute în America și Europa. Anul trecut a încercat să transfere încă 14 tone de la Londra, însă Banca Angliei a refuzat transferul, la solicitarea Statelor Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dragnea
nicolae
aur
rezerva
internationala
londra
senat
banca
centrala