EXCLUSIV Ministerul Finanțelor pregătește deja suplimentarea plafonului la programul Prima Casă, băncile aproape l-au epuizat pe cel existent

EXCLUSIV Ministerul Finanțelor pregătește deja suplimentarea plafonului la programul Prima Casă, băncile aproape l-au epuizat pe cel existent
Marius Oncu
Marius Oncu
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 30 mai 2017

Ministerul Finanțelor este pregătit să suplimenteze plafonul alocat pentru acordarea de credite prin programul Prima Casă, în contextul în care cererea puternică a epuizat deja alocările pentru multe dintre băncile care acordă astfel de împrumuturi. Programul Prima Casă rămâne în continuare atractiv pentru cei care vor să achiziționeze o locuință pe credit, în principal din cauza avansului foarte redus, de numai 5%. Suplimentarea pregătită de Finanțe ar crește deja plafonul din acest an peste cel din întreg anul 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Ministerul Finanțelor are în vedere o suplimentare cu 500 de milioane de lei a plafonului alocat, după epuizarea actualului plafon de 2,5 miliarde de lei, alocat în primele luni ale anului, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situației.

La cele 2,5 miliarde de lei s-a adăugat și un rest de 175,5 miliarde de lei rămas neutilizat din plafonul de anul trecut. Statul a alocat un plafon de 2,94 miliarde de lei anul trecut, după suplimentări succesive, însă volumul total de garanții distribuite a fost mai mare, în urma unor realocări din 2015.

Pentru a aloca plafonul suplimentar, Ministerul Finanțelor așteaptă, însă, o notificare oficială din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, arată sursele citate. În prezent, unele dintre băncile implicate în program au epuizat deja plafoanele alocate, însă alte instituții de credit nu, astfel că o eventuală suplimentare depinde și de ritmul în care acestea din urmă ating limita prevăzută în program.

Prețurile pentru case și apartamente vor crește cu 8-10%. Ce se va întâmpla cu chiriile CITEȘTE ȘI Prețurile pentru case și apartamente vor crește cu 8-10%. Ce se va întâmpla cu chiriile

Multe dintre băncile care nu au epuizat, însă, plafonul alocat au deja în lucru dosare care nu le permit să dea noi finanțări.

"Mai avem (din plafon, n.r.), dar probabil va fi consumat de cererile deja în analiză", a declarat pentru Profit.ro Ionuț Stanimir, director de comunicare al BCR, cea mai mare bancă de pe piața locală.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat recent că se confruntă cu un număr record de solicitări de garantare, fiind primite în medie 600 de cereri noi pe zi. În acest context, reprezentanții Fondului au decis să adopte unele măsuri suplimentare pentru accelerarea procesul de analiză, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, menținerea programului normal de lucru în perioada minivacanței din perioada 1-5 iunie 2017 și suplimentarea numărului de angajați în funcție de nevoile etapelor procesului de analiză.

În premieră, în acest an, în programul Prima Casă, locuințele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o sumă mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari și printr-o garanție mai mare pentru bănci în comparație cu locuințele vechi. Băncile primesc garanții reduse la 40% din valoarea creditelor pentru finanțarea achizițiilor de locuințe mai vechi de 5 ani, în timp ce pentru locuințele construite sau consolidate în vederea riscului seismic în ultimii 5 ani – termen care curge de la data recepționării lucrărilor - garanția va fi menținută la 50%.

BNR știe că se întâmplă ceva cu creditul și piața imobiliară, dar nu pune degetul pe Prima Casă CITEȘTE ȘI BNR știe că se întâmplă ceva cu creditul și piața imobiliară, dar nu pune degetul pe Prima Casă

Potrivit datelor BNR, din creditele ipotecare acordate anul trecut 65% sunt prin programul Prima Casă, care ajuns, astfel, la 57% din stocul de credite ipotecare, cu un volum total de 34 de miliarde de lei, garanția statului fiind de 17 miliarde de lei.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 34-35 de miliarde de lei.

Finanțarea prin credit a atras și creșterea prețurilor proprietăților imobiliare cu 7,1%, peste pragul de alertă al Comisiei Europene, de 6%/an, ceea ce a determinat BNR să introducă riscul scumpirii accelerate a imobilelor pe lista riscurilor sistemice, cu un nivel scăzut de alertă.

Riscul creșterii dobânzilor

Clienții care s-au împrumutat pentru o locuință în cardul programului Prima Casă sunt mai vulnerabili la o eventuală creștere a dobânzilor în viitor decât cei care au credite ipotecare standard.

Vulnerabilitatea mai ridicată este dată de expunerea mai mare în cazul Prima Casă, unde clientul a acoperit din avans doar 5% din valoarea imobilului achiziționat, restul fiind credit, dar mai ales de impactul mai mare pe care l-ar avea asupra ratelor de rambursat o creștere a ratei Robor, peste care, la Prima Casă, se aplică marje mai reduse decât la creditele standard.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
m.nisterul finantelor
credite
supolimentare
plafon