Expunerea băncilor străine pe România s-a redus cu 3,44 miliarde dolari în ianuarie-septembrie 2015

Expunerea băncilor străine pe România s-a redus cu 3,44 miliarde dolari în ianuarie-septembrie 2015
scris 17 feb 2016

Băncile-mamă și-au redus expunerea pe România cu 1,14 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2015, declin de două ori mai mare decât cel consemnat în precedentele trei luni, de 516 milioane de dolari. În primele nouă luni ale anului trecut, expunderea băncilor străine a scăzut cu peste 3,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Inițiativei de la Viena.

Astfel, la finele lunii septembrie, expunerea grupurilor bancare străine pe economia românească se situa la 32,01 miliarde dolari (echivalentul a 18,3% din PIB), în scădere cu 3,445 miliarde dolari de la 35,45 miliarde dolari la începutul anului, arată ultimul raport al Inițiativei de la Viena.

Soldul creditelor acordate de băncile străine în România a scăzut cu 2,66 miliarde dolari în perioada ianuarie-septembrie 2015.

Olteanu, BNR: Există două variante de aplicare a legii dării în plată pentru stocul curent de credite CITEȘTE ȘI Olteanu, BNR: Există două variante de aplicare a legii dării în plată pentru stocul curent de credite

Datele, bazate pe informațiile Băncii pentru Reglemente Internaționale și Fondului Monetar Internațional, se referă la activele din economie finanțate extern, inclusiv împrumuturi ale băncilor străine către companii, bănci și instituții de stat, obligațiuni și finanțarea subsidiarelor instituțiilor financiare străine.

Potrivit raportului, expunerea băncilor străine către statele din Europa Centrală, de Est de Sud-Est (excluzând Rusia și Turcia) a scăzut cu 5,33 miliarde dolari (0,36% din PIB) în trimestrul al treilea din 2015, după ce în trimestrul anterior finanțările băncilor-mamă în regiune au crescut cu 1,1 miliarde dolari (0,1% din PIB), primul avans începând cu 2011.

În primele nouă luni ale anului trecut, finanțările băncilor străine în regiune s-au redus cu aproape 11,57 miliarde dolari, la 314,37 miliarde dolari.

Inițiativa de la Viena a fost creată la începutul anului 2009 pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe piețele est-europene în urma crizei financiare mondiale declanșată de falimentul Lehman Brothers. În 2012, Inițiativa a fost relansată sub numele Viena 2, ca răspuns la noi riscuri economice în regiune pe fondul crizei din zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci straine
expunere
initiativa viena
romania
finantari