Finanțele vor să împrumute de la bănci, în septembrie, aproape 4 miliarde de lei

Finanțele vor să împrumute de la bănci, în septembrie, aproape 4 miliarde de lei
scris 2 sep 2018

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat pentru septembrie împrumuturi de la băncile comerciale de 3,9 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei prin licitații de obligațiuni de stat și certificate de trezorerie. La acestea se poate adăuga suma de 435 de milioane lei, atrasă prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Față de luna august, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 1,1 miliarde lei, relatează Agerpres.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program o licitație, în data de 6 septembrie, pentru certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 600 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile.

Băncile au făcut profit de 3,6 miliarde de lei la jumătatea anului, în creștere cu o treime față de 2017 CITEȘTE ȘI Băncile au făcut profit de 3,6 miliarde de lei la jumătatea anului, în creștere cu o treime față de 2017

Profit.ro a relatat că Ministerul Finanțelor a împrumutat în prima jumătate a anului în jur de 18,5 miliarde de lei de pe piața internă, cu 5 miliarde de lei mai puțin față de cât și-a propus la licitațiile pentru vânzarea de titluri de stat și obligațiuni.

Băncile și investitorii cer dobânzi mai mari pentru a da bani statului, pe care îl văd tot mai puțin disciplinat în privința cheltuielilor.

Anul 2018 ar urma să fie al treilea în care Guvernul stă cu deficitul bugetar la limita maximă de 3% permisă în UE, timp în care cele mai multe țări din regiune au folosit creșterea economică a ultimilor ani pentru a-și consolida situația finanțelor publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
finante
imprumut