GRAFIC Leul evadează cu nervozitate. A spart "cușca" tehnică și a depășit nivelul de 4,71 lei pentru un euro. Până unde va ajunge

GRAFIC Leul evadează cu nervozitate. A spart "cușca" tehnică și a depășit nivelul de 4,71 lei pentru un euro. Până unde va ajunge
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 ian 2019

Pe fondul unor necunoscute cu privire la parametrii de funcționare a sistemului bancar, leul se depreciază la noi minime față de euro. După ce a rupt zona de rezistență conturată în zona de 4,68 lei pentru un euro, cursul de schimb se tranzacționează peste reperul de 4,71 lei pentru un euro. Indicatori tehnici spun că ar trebui să ajungă și cu 1-2 bani mai sus, în zona de 4,73 lei pentru un euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Unul dintre efectele perverse ale taxei pe activele financiare ale băncilor ar putea fi chiar deprecierea de curs, avertiza Profit.ro în urmă cu 10 zile. Analistul Călin Rechea afirma că plafonarea ROBOR, ca un indicator al randamentului oferit de leu, ar putea goni o parte din investitorii de portofoliu nerezidenți care au intrat pe moneda națională tocmai pentru a fructfica diferențialul de dobândă.

Un grafic prezentat atunci de Profit.ro și pe care îl reluăm mai jos indica faptul că perechea vautară euro/leu tinde să spargă „norul” de rezistențe conturat anul trecut în zona de 4,67-4,68 lei pentru un euro.

GRAFIC Leul evadează cu nervozitate. A spart

Mișcarea nu a întârziat, iar cursul de schimb a spart în forță reperele tehnice amintite, într-o succesiune de sesiuni de depreciere a monedei naționale marcate de aversiunea la risc față de sistemul bancar românesc și care s-a văzut inclusiv printr-o prăbușire a acțiunilor Băncii Transilvania (TLV) și BRD Groupe Société Générale (BRD) la Bursa de Valori București.

Cotația forțează noi maxime și în a doua parte a aceste zile de tranzacționare, testând reperul de 4,7150 lei/acțiune, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Leul evadează cu nervozitate. A spart

Leul a ieșit în forță dintr-o „cușcă” în care a stat anul trecut. Canalul de varație orizontal dintre 4,62 lei pentru un euro și 4,68 lei pentru un euro a marcat reperele de tranzacționare extreme dn 2018. De regulă, în piețele financiare internaționale, atunci când are loc o astfel de „evadare”, cotația se mișcă spre o țintă dată de înălțimea canalului. În cazul de față, respectivul obiectiv de preț este în zona de 4,73 lei pentru un euro, așa cum a fost calculat de Profit.ro.

Cel puțin temporar în acest impuls, respectivul nivel poate fi atins după cum poate fi căutat de traderi și ceva mai târziu. De menționat este că analiza tehnică este un set de instrumente statistice care măsoară raportul dintre cumpărători și vânzători surprinzând reacțiile raționale și emoționale din piață ale jucătorilor. Ea se aplică într-o mai mică măsură instrumentelor cu lichiditate mică sau puternic manipulate.

Deprecierea leului este o poveste locală. Acest lucru se vede prin relativa acalmie din regiune. Spre exemplu, zlotul polonez rămâne foarte calm. Perechea valutară euro/zlot rămâne în parametrii tehnici între care s-a consolidat de la jumătatea anului trecut, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Leul evadează cu nervozitate. A spart

viewscnt
Afla mai multe despre
leu
euro
curs de schimb
calin rechea
banci
brd
banca transilvania
zlot
robor