Guvernul, forțat să permită suspendarea ratelor fermierilor afectați de secetă. Liberalii au contestat la CCR două proiecte similare

Guvernul, forțat să permită suspendarea ratelor fermierilor afectați de secetă. Liberalii au contestat la CCR două proiecte similare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 nov 2020

Producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei vor putea solicita amânarea, cu până la 9 luni, a plății ratelor la credite, fără costuri suplimentare, cu obligația plății dobânzii și comisioanelor, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Guvern. Măsura este pregătită după ce PNL a contestat anul acesta la Curtea Constituțională două proiecte de lege, adoptate de Parlament, prin care se permitea agricultorilor afectați de secetă suspendarea ratelor cu până la 18 luni.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna aprilie, Parlamentul a amendat Ordonaței de Urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind suspendarea ratelor, astfel încât să permită suspendarea ratelor, cu până la 18 luni, în cazul culturilor afectate de secetă. Proiectul respectiv a fost atacat de PNL la Curtea Constituțională a României (CCR), liberalii nefiind de acord cu modificările aduse în Legislativ suspendării ratelor și invocând încălcarea principiilor bicameralismului, neretroactivății și previzibilității unei legii.

După doar o lună, Parlamentul a stabilit printr-un alt proiect de lege că producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei vor putea solicita amânarea, cu până la 18 luni, a plății ratelor la credite, incluzând dobânzi și comisioane. Și acest al doilea proiect a fost contestat pentru neconstituționalitate de către PNL, care a invocat aceleași motive ca la proiectul antecedent.

Guvernul amână noua lege și menține condițiile actuale de vânzare a terenurilor agricole până anul viitor CITEȘTE ȘI Guvernul amână noua lege și menține condițiile actuale de vânzare a terenurilor agricole până anul viitor

CCR a acceptat contestațiile liberalilor pentru ambele proiecte, care acum se află în proces de reexaminare la Parlament.  

Între timp, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de peste 1 miliard de lei, pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, ale căror culturi din toamna anului 2019 au fost afectate de seceta manifestată în anul agricol 2019-2020. Ajutorul de stat va acoperi 40% din cheltuielile eligibile pentru fiecare cultură, cu condiția ca suprafața calamitată să fie de peste 30%.

DECIZIE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori CITEȘTE ȘI DECIZIE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori

Acum, Executivul arată că aproximativ 90% din fermierii români achită inputurile folosite în obținerea produselor agroalimentare după volorificarea producției, până la 1 august, iar foarte mulți nu au ce recolta sau producția obținută va fi semnificativ diminuată atât pentru culturile de toamnă, cât pentru cele de primăvară și permanente, ceea ce duce la imposibilitatea plății ratelor scadente aferente împrumuturilor acordate fermierilor afectați de secetă, raportarea de către instituțiile bancare a debitorilor în Centrala Riscului de Credit și chiar executarea acestora.

În plus, nu toți fermierii au obținut avizele de forță majoră de la Camera de Comerț și Industrie a României sau de la camerele de comerț județene, pentru atestarea existenței cazurilor de forță majoră și a efectelor acestora asupra executării obligațiilor comerciale.

Având în vedere pregătirea campaniei agricole de toamnă - cu încadrarea în perioada optimă de însămânţare, inclusiv efectuarea lucrărilor mecanice de pregătire a terenului, necesitatea achiziţionării de inputuri pentru asigurarea respectării tuturor verigilor din tehnologiile de cultură, necesitatea folosirii utilajelor achiziționate în leasing, pentru continuarea activității de producţie primară în agricultură -, Guvernul reglementeză în proiectul de ordonanță suspendarea cu până la 9 luni a ratelor la credite, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare, cu obligația plății dobânzilor și comisioanelor.

Măsura se va plica exclusiv fermierilor care au încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole.

DOCUMENT Combinatul de îngrășăminte din Turnu Măgurele al lui Ioan Niculae demarează reorganizarea și vizează afaceri de peste 300 milioane lei din primul an. Producția, repornită integral din decembrie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Combinatul de îngrășăminte din Turnu Măgurele al lui Ioan Niculae demarează reorganizarea și vizează afaceri de peste 300 milioane lei din primul an. Producția, repornită integral din decembrie

Potrivit datelor oficiale, o suprafață de peste 1,17 milioane ha cu culturi înființate în toamna anului 2019, precum și o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național.

De asemenea, în județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză. 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
liberali
pnl
rate
credite
productor
agricol
9 luni
parlament
deputati