Guvernul va împrumuta până la 250 milioane euro de la BEI pentru construcția Spitalului de Urgență Regional Iași

Guvernul va împrumuta până la 250 milioane euro de la BEI pentru construcția Spitalului de Urgență Regional Iași
scris 8 oct 2020

Guvernul a adoptat, joi seară, un memorandum privind contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), în valoare de până la 250 milioane euro, pentru finanțarea Spitalul Regional de Urgență Iași. Valoarea investiției este de circa 500,35 milioane euro, iar conform estimărilor, contribuția bugetului de stat s-ar cifra la cel puțin 50% din valoarea proiectului.

Execuitvul arată că, având în vedere faptul că BEI este deja implicată în acest proiect, prin asistența tehnică acordată Ministerului Sănătății, banca și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini în continuare autoritățile române în vederea cofinanțării celor trei regionale, de la Iași, Craiova și Cluj, care vor fi confinanțate din fonduri europene.

Noi angajări: 1.000 de posturi la DSP și 1.000 de posturi la ambulanță CITEȘTE ȘI Noi angajări: 1.000 de posturi la DSP și 1.000 de posturi la ambulanță

În acest context, în perioada iunie-iulie 2020, BEI a desfășurat o misiune de pre- evaluare a proiectului privind construcția spitalului Iași.

Valoarea finală a împrumutului se va stabili împreună cu finanțatorul luând în considerare politica de finanțare a BEI, precum și suma care va fi alocată din fonduri europene nerambursabile.

Autoritățile estimează că proiectul va fi realizat pe o perioada de 7 ani.

Ministrul Finanțelor preferă prelungirea perioadei de amânare a ratelor la credite și după finalul anului. Soluția depinde însă de discuțiile cu băncile și de deciziile Autorității Bancare Europene CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor preferă prelungirea perioadei de amânare a ratelor la credite și după finalul anului. Soluția depinde însă de discuțiile cu băncile și de deciziile Autorității Bancare Europene

Din punct de vedere al termenilor şi condiţiilor financiare, împrumuturile acordate de BEI sunt competitive şi mai flexibile decât alte instrumente alternative de finanţare existente pe piaţa financiară internaţională. Conform termenilor standard, BEI poate acorda împrumuturi pe o perioadă de până la 25 ani, pentru fiecare tranşă disponibilizată din împrumut. Dobânda percepută poate fi fixă (cotele indicative recente au variat între 0,71% -1,71% în funcție de perioada de rambursare aleasă) sau variabilă (bazată pe rata EURIBOR, la care se adaugă o marjă a Băncii).

Termenii financiari aferenţi fiecărei tranşe din împrumut se stabilesc la momentul efectuării tragerii respective, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale și de politica de cost a Băncii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
spital
regional
iasi
imprumut
guvern
bei
banca
european
investitii