Iohannis trimite la reexaminare legea care exonerează peste 300.000 de clienți ai băncilor de economisire și creditare de restituirea primelor de stat

Iohannis trimite la reexaminare legea care exonerează peste 300.000 de clienți ai băncilor de economisire și creditare de restituirea primelor de stat
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 dec 2020

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea recent adoptată care vizează exonerarea de la restituirea de către clienții băncilor a primelor de stat încasate nelegal până în 2016. Președinția invocă încălcarea Constituției și interferența în deciziile definitive ale Înalte Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că primele de stat au fost plătite cu încălcarea legii către sute de mii de clienți ai BCR și Raiffeisen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Parlamentul adoptase în noiembrie o lege mult așteptată de către băncile de locuințe ale BCR și Raiffeisen. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv că cele două bănci au fost sancționate corect de către Curtea de Conturi în 2016 și că peste 300.000 de români au încasat ilegal prima de stat în sistemul economisire creditare prin faptul că au participat doar la faza de economisire a acestui sistem, inclusiv cu contracte pentru minori și persoane de peste 65 de ani, fără să ia împrumuturi legate de construirea sau îmbunătățirea locuinței.

Prin legea recent adoptată cu votul PSD, PNL, UDMR, PMP și Pro România și cel al minorităților, clienții băncilor ar fi urmat să fie exonerați de la restituirea primelor de până la 250 de euro pe an încasate nelegal, estimate la circa 680 de milioane de lei în total.  Proiectul a fost inițiat de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, liderul deputaților PNL, Florin Roman, președintele Pro România, Victor Ponta, liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, și de viceliderul deputaților UDMR Szabó Ödön. După ce a fost adoptat tacit în luna mai de Senat, proiectul a fost avizat, în luna iunie, fără modificări de fond, de către comisia de buget și finanțe a Camerei Deputaților, care i-a acordat în noiembrie votul final. Singurul partid care s-a opus acestui proiect a fost USR, liderul deputaților acestei formațiuni, Cătălin Drulă, a susținut că este vorba de ”o lege cu dedicație, pentru două bănci, care au luat bani de la stat și au împrumutat mai departe tot statul român”, profitând astfel de o ”schemă necinstită”.

Bursele europene încep săptămâna \ CITEȘTE ȘI Bursele europene încep săptămâna "pe roșu", pe fondul reaprinderii tensiunilor SUA-China și al temerilor legate de Brexit

BCR a pierdut procesul cu Curtea de Conturi în 2019 și a făcut inițial un provizion de peste 150 de milioane de euro ce a afectat rezultatul întregului grup Erste. Totodată, Raiffeisen (care a schimbat numele băncii de locuințe în Aedificium) a pierdut recent la ÎCCJ și făcuse încă de anul trecut un provizion de 23 de milioane de euro.

Administrația Prezidențială motivează cererea de reexaminare a legi votate în noiembrie de majoritatea partidelor prin faptul că legea încalcă Constituția și interpretează normele în vigoare și activează retroactiv.

“În condițiile în care chiar în expunerea de motive se face referire la decizii definitive ale Înaltei Curți de Casație și Justiție care au stabilit legalitatea unor acte ale Curții de Conturi prin care s-au constatat prejudicii aduse bugetului de stat și în condițiile unor alte litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată, apreciem că modalitatea de formulare a dispozițiilor art. 2 nu numai că ar putea fi de natură să confere normei un caracter retroactiv, ci ar putea, totodată, să interfereze cu rolul instanțelor de judecată, aspecte ce pun în discuție deopotrivă principiul separației puterilor în stat, cel al statului de drept ori rolul instanțelor, precum și cel al securității raporturilor juridice”, se arată în cererea președintelui.

Proiectul votat de Parlament arată că lucrurile pentru care a fost aplicată sancțiunea Curții de Conturi trebuie interpretate invers de acum înainte, decât a interpretat curtea de Conturi, clarificând de fapt modul în care și legislația veche trebuia interpretată, anume că orice persoană fizică, indiferent de vârstă, poate încheia contracte de economisire-creditare și poate beneficia de prima de stat și că clienții pot beneficia de prima de stat fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ.

Președintele Iohannis consideră că Parlamentul a apelat la un procedeu atipic pentru o reglementare retroactivă.

“Alăturarea unui articol interpretativ  - cu valențe retroactive - unei norme care reglementează o măsură de exonerare a clienților băncilor de economisire și creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prime de stat și accesoriile aferente reprezintă un procedeu legislativ atipic și din perspectiva unității obiectului de reglementare, cu atât mai mult cu cât jurisprudența Curții Constituționale referitoare la normele interpretative vizează atât limitele, cât și necesitatea unei prudențe în adoptarea unor astfel de dispoziții”, se arată în decizia președintelui.

Potrivit expunerii de motive 165.000 de clienți așteaptă să încaseze 703 milioane de lei de la stat.

FORMA FINALĂ A PROIECTULUI POATE FI CONSULTATĂ AICI 

INFOGRAFICE O nouă adâncire a deficitului de lichiditate în octombrie. BNR oprește achizițiile de titluri de stat pentru a doua lună CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE O nouă adâncire a deficitului de lichiditate în octombrie. BNR oprește achizițiile de titluri de stat pentru a doua lună

Autorii proiectului au considerau, în expunerea de motive, că aplicarea deciziei Curții de Conturi va presupune apariția unui număr ridicat de reclamații și litigii declanșate de clienții băncilor de economisire-creditare care nu vor mai primi prima de stat în condițiile legii în temeiul căreia au contractat. Totodată, arată autorii, statul ar fi obligat, în cazul în care nu este modificată legislația, să cheme în judecată beneficiarii primelor și să recupereze sumele, în timp ce băncile ar fi considerate doar fidejusori.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci pentru locuinte
bcr banca pentru locuinte
prima de stat
raffeisen banca pentru locuinte