Ministerul Finanțelor a eșuat din nou. Cerere scăzută de la bănci pentru titlurile pe 5 ani

Ministerul Finanțelor a eșuat din nou. Cerere scăzută de la bănci pentru titlurile pe 5 ani
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 17 iun 2021

Ministerul Finanțelor a eșuat din nou în încercarea de a plasa în piață titluri scadente în iunie 2026, în condițiile unei cereri reduse din partea băncilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Obligațiunile cu un prospect de licitație de 600 de milioane de lei au atras oferte de doar 296 de milioane de lei, respinse integral de MFP din cauza randamentelor prea mari cerute de investitori. Titlurile din această serie au avut sincope de-a lungul timpului, aceasta fiind cea de-a treia licitație ratată din cele opt ținute începând cu noiembrie 2020.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Randamentele la 5 și 10 ani au continuat să crească ușor, cu circa 3 puncte de bază, în ultima săptămână și au ajuns la 2,6%, respectiv 3,27%.

Băncile au primit înapoi de la Finanțe 9,5 miliarde de lei săptămâna trecută, bani pe care i-au plasat în mare măsură la BNR pentru o săptămână, într-o operațiune de piață, la o dobândă de 1,25% pe an. Banca centrală a trecut la operațiuni de reglare a lichidității, în condițiile creșterii inflației peste țintă.

În această săptămână, MFP a împrumutat 285 de milioane de lei pe 15 ani la un randament mediu de 4,18%, peste prospectul anunțat.

Guvernul a emis datorie de circa 52 de miliarde de lei în ianuarie-mai, față de un necesar de finanțare pentru acest an de circa 131 de miliarde de lei, din care deficitul bugetar reprezintă 80 de miliarde de lei. Datoriile statului au crescut de la începutul pandemiei ca urmare a deficitelor mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica