Modificări la ordonanța pentru credite: Dobânda nu se va capitaliza la credite ipotecare, termen de 45 zile pentru cerere, posibilitatea celor cu restanțe să ceară facilitatea dacă achită ratele restante acum

Modificări la ordonanța pentru credite: Dobânda nu se va capitaliza la credite ipotecare, termen de 45 zile pentru cerere, posibilitatea celor cu restanțe să ceară facilitatea dacă achită ratele restante acum
scris 30 mar 2020

Dobânda nu se va capitaliza în cazul creditelor ipotecare, termenul în care va putea fi solicitată amânarea ratelor la credite de către populație și firme va fi de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar persoanele care au acum restanțe la credite, dar ar dori să poată solicita amânare vor avea posibilitatea să aducă la zi creditele pentru a putea accesa facilitatea, au anunțat astăzi premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în deschiderea unei ședințe de guvern în care a fost reluată în discuție, pentru modificări, ordonanța aprobată joi, pentru a da posibilitatea populației și firmelor să ceară amânarea ratelor pentru o perioadă de până la nouă luni.

Ordonanța aprobată joi a fost retrasă de la Monitorul Oficial, unde fusese trimisă spre publicare, pentru a fi modificată acum. După aprobarea noii forme în ședința de guvern de astăzi, ordonanța va fi trimisă la Monitorul Oficial și ar putea fi publicată chiar azi.

Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul

"Am extins și perioada în care se pot face aceste cereri. Era pînă la sfârșitul stării de urgență. Am extins, va fi 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Permitem oamenilor ca, în termen de 45 de zile de la momentul în care intră în vigoare această ordonanță, să facă cerere către bancă. Vom vedea dacă este nevoie să prelungim. (Cei cu restanțe, n.r.) trebuie să aibă creditele la zi la momentul solicitării. La creditele ipotecare am vrut să fie clar că nu există dobândă la dobândă sau alte discuții care au apărut în spațiul public", a declarat Cîțu.

Premierul a subliniat, de asemenea, principalele modificări la ordonanță.

"Nu se mai capitalizează dobânda pentru creditele ipotecare. Se prelungește termenul pînă la care se poate depune cererea de către persoana fizică sau juridică pentru suspendarea plății. Se dă posibilitatea celor care solicită, ca, până la momentul solicitării, dacă au restanțe la plata creditelor, să își aducă creditele la zi", a declarat Orban.

Ulterior, minitrul Finanțelor a arătat căprevedrea din ordonanță ”dobânda aferentă perioadei de suspendare și calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit” a fost completată cu mențiunea ”la această creanță dobânda este 0% și plata de catre debitor a acestei creanțe se face în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare”.

Ioannis Papalekas: Răspândirea coronavirus ne-a prins cu garda jos. Niciun sector sau activitate nu vor rămâne neafectate. Sunt îngrijorat CITEȘTE ȘI Ioannis Papalekas: Răspândirea coronavirus ne-a prins cu garda jos. Niciun sector sau activitate nu vor rămâne neafectate. Sunt îngrijorat

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanță care prevede că debitorii persoane fizice, PFA și IMM vor putea cere băncilor și instituțiilor financiare nebancare suspendarea cu până la 9 luni a ratelor la creditele în derulare, dar doar în anumite condiții. Persoanele fizice trebuie să aibă veniturile afectate direct sau indirect de pandemie, iar IMM trebuie să aibă activitatea afectată de deciziile autorităților, potrivit surselor Profit.ro.

Prima variantă a ordonanței nu excludea de la capitalizarea dobânzii creditele ipotecare, acordate în general pe perioade mai lungi, cu perioade de rambursare de 20-30 de ani.

Băncile au avut astăzi, chiar în timp ce debuta ședința de guvern, o reacție la această ordonanță prin intermediul Asociației Române a Băncilor (ARB) și Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizații care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească.

Băncile din România cer “echilibru și rațiune economică” în deciziile autorităților publice și recomandă evitarea unor soluții generalizate, precum amânarea plății ratelor cu 9 luni, care ar putea duce la probleme de lichiditate. Comentariile bancherilor vin în contextul în care Guvernul discută din nou ordonanța de urgență pentru amânarea ratelor după ce a fost criticat, inclusiv pentru că debitorii ar urma să plătească dobânzi la dobânzile amânate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda
credit
rate
amanarea ratelor
imprumut
banci
guvern
ordonanta