Oficial BCE: Toate băncile centrale sunt gata să intervină în cazul unui Brexit, nu doar BCE

Oficial BCE: Toate băncile centrale sunt gata să intervină în cazul unui Brexit, nu doar BCE

Foto: Flickr/Paul Lloyd

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 iun 2016

Toate băncile centrale sunt pregătite să intervină pentru a calma piețele în cazul în care britanicii aleg să părăsească blocul comunitar la referendumul de joi, a spus Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Italiei și membru în conducerea executivă a Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Riscul care ne îngrijorează cel mai mult în acest moment este reprezentat de un vot în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Monitorizăm zi de zi evoluția situației și toate băncile centrale, nu doar BCE, sunt gata să intervină cu instrumentele convenționale de care dispun: rata dobânzilor, operațiuni repo, swap valutar", a spus Visco într-un interviu publicat sâmbătă în presa italiană.

Apropierea referendumului pe tema apartenenței Marii Britanii la UE a generat o volatilitate crescută pe piețele valutare și de capital din întreaga lume.

ING și Societe Generale avertizează: Condiții dificile de tranzacționare în jurul referendumului pentru Brexit CITEȘTE ȘI ING și Societe Generale avertizează: Condiții dificile de tranzacționare în jurul referendumului pentru Brexit

La începutul săptămânii, mai multe surse au precizat pentru Reuters că BCE și Banca Angliei vor lua măsuri coordonate pentru a preveni un deficit de lichiditate în cazul în care britanicii nu votează pentru rămânerea în UE.

Potrivit guvernatorului Băncii Italiei, negocierile prelungite între Bruxelles și Londra în cazul unui Brexit vor avea cu siguranță un impact financiar negativ, însă este dificil de preconizat cât de sever va fi acesta.

Dacă britanicii vor vota în în favoarea părăsirii UE, Marea Britanie va avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a-și negocia ieșirea din blocul comunitar, după care acordul final între britanici și Comisia Europeană va trebui aprobat, cu majoritate acceptată de voturi, de Parlamentul European și de parlamentele statelor UE. 

Alegătorii britanici se vor exprima pe 23 iunie pe tema apartenenței statului la UE. Campania pentru referendum a fost suspendată după uciderea, joi, a laburistei Jo Cox în timpul unei întâlniri cu alegătorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci centrale
bce
brexit
ignazio visco
marea britanie