Profitul Raiffeisen Bank International în România a urcat la 28 mil. euro în T1; portofoliul creditelor în franci s-a redus cu 24 mil. euro

Profitul Raiffeisen Bank International în România a urcat la 28 mil. euro în T1; portofoliul creditelor în franci s-a redus cu 24 mil. euro

Foto: www.raiffeisen.ro

scris 11 mai 2016

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a obținut în primul trimestru un profit net de 28 milioane euro în România, în urcare cu 12% de la 25 milioane euro în perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării veniturilor din comisioane și tranzacții și al scăderii cheltuielilor cu împrumuturile neperformante. Austriecii și-au redus portofoliul creditelor în franci elvețieni acordate clienților din România cu 24 milioane euro, din care 14 milioane euro au reprezentat împrumuturi convertite.

Profitul operațional s-a situat la 110 milioane euro, în urcare cu 3,8% comparativ cu 106 milioane euro în primele trei luni din 2015, se arată în raportul financiar al RBI.

Veniturile din taxe și comisioane au crescut cu 7,3% în perioada ianuarie-martie raportat la același interval din 2015, la 44 milioane euro, în timp ce încasările din tranzacții au avansat cu aproape 67%, de la 3 milioane euro la 5 milioane euro. Pe de altă parte, veniturile din dobânzi au scăzut în intervalul analizat cu 1,6%, la 61 milioane euro.

Grupul austriac deține în România cinci subsidiare, respectiv Raiffeisen Bank, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Insurance Broker și Raiffeisen Banca pentru Locuințe. La finele lunii martie, activele subsidiarelor din România valorau aproape 7,03 miliarde euro, în scădere cu 2,8% de la 7,23 miliarde euro în decembrie anul trecut. Activele ponderate la risc totalizau 4,17 miliarde euro.

Băncile, obligate să se uite mai atent la veniturile clienților care vor credite - regulament BNR CITEȘTE ȘI Băncile, obligate să se uite mai atent la veniturile clienților care vor credite - regulament BNR

RBI a constituit provizioane pentru credite neperformante în sumă de 8 milioane euro, în coborâre cu 53% de la 17 milioane euro în primul trimestru din 2015. Ponderea împrumuturilor neperformante în totalul creditelor s-a redus la 8,3%, de la 10,6% în primele trei luni ale anului trecut, în timp ce gradul de acoperire a creditelor neperformante a crescut de la 70,1% la 73,5%. 

Austriecii și-au redus portofoliul creditelor în franci elvețieni acordate clienților din România cu 24 milioane euro, până la nivelul de 300 milioane euro, din care 14 milioane euro au reprezentat împrumuturi convertite, se arată în raport.

La finele lunii martie, soldul total al împrumuturilor de pe piața românească se situa la 4,57 miliarde euro, în urcare cu 2,2% de la 4,47 miliarde euro în decembrie 2015. Depozitele clienților au scăzut însă cu 3,6%, de la 5,24 miliarde euro la 5,05 miliarde euro.

Rețeaua din România a grupului număra 512 unități, cu 6 mai puține comparativ cu finele anului trecut, în timp ce numărul angajaților a crescut cu 13, la 5.450 persoane. Față de luna martie 2015, numărul angajaților s-a majorat cu 249.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank international
romania
profit
rezultate
credite
franci elvetieni
chf