Raport CNSM: Volumul creditelor acordate prin programul Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică

Raport CNSM: Volumul creditelor acordate prin programul Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică
scris 30 iun 2018

Volumul creditelor acordate prin programul Prima Casă a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce privește stocul de împrumuturi, cât și în ceea ce privește fluxul de credit ipotecar, și este necesară țintirea mai bună a programului din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare, menținându-se totodată un grad de îndatorare sustenabil, potrivit Raportului anual al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), citat de Agerpres.

"În prezent, volumul creditelor acordate prin programul 'Prima casă' a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce privește stocul de împrumuturi (31,9 miliarde lei, reprezentând 26% din total credite acordate populației, la martie 2018), cât și în ceea ce privește fluxul de credit ipotecar (acesta a totalizat 64% din cel acordat în anul 2016 și 58% din cel acordat în anul 2017)", se spune în raport.

Conform documentului, în condițiile majorării importante a prețurilor imobiliare și ale avansului susținut al creditării populației, acordarea de împrumuturi ipotecare 'Prima casă' cu un LTV (avansul solicitat la acordarea creditului n.r.) de până la 95%, considerând dimensiunea sistemică a acestui portofoliu, poate genera vulnerabilități în eventualitatea unor ajustări viitoare. Mai mult, programul a căpătat un caracter prociclic în ultimii ani, stimulând creditarea într-un segment care are acum o dinamică importantă.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
prima casa
credite ipotecare
grad de indatorare
banci
supraveghere macroprudentiala
bnr