Statul a împrumutat 109 milioane euro de pe piață internă. Băncile și investitorii au depus oferte de aproape 200 de milioane de euro

Statul a împrumutat 109 milioane euro de pe piață internă. Băncile și investitorii au depus oferte de aproape 200 de milioane de euro
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 iul 2018

Ministerul Finanțelor a împrumutat astăzi 109 milioane de euro de pe piață internă, prin redeschiderea unei emisiuni de obligațiuni cu scadență peste aproximativ 2 ani și jumătate. Finanțele intenționau să împrumute 100 de milioane de euro, dar suma finală este cu aproape 10% mai mare. În prima jumătate a anului, statul a întâmpinat unele dificultăți în ce privește împrumuturile în lei pe piață internă, în contextul în care băncile au început să ceară dobânzi mai ridicate pentru a credita Guvernul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ofertele primite din partea băncilor au cumulat 195,5 milioane de euro. Randamentul mediu de adjudecare a fost de 0,33% pe an, la un cupon de 1,25% pe an.

Cel mai recent, statul s-a împrumutat în euro de pe piață internă în luna februarie, când a vândut obligațiuni tot în cadrul acestei emisiuni, cu scadență în februarie 2021. În luna februarie, statul a luat de pe piață internă 251,6 milioane de euro, față de un prospect de 200 de milioane de euro.

Ministerul Finanțelor ajunge astfel la suma de 360 de milioane de euro împrumutată de pe piață internă prin vânzarea de obligațiuni în euro. La această suma se adaugă împrumuturi de 1,2 miliarde de dolari si 2 miliarde de euro de pe pietele externe.

Lipsa de disciplină a statului bate buffer-ul. Finanțele reușesc să împrumute tot mai puțin din ce și-au propus. 10 licitații, anulate din cauza dobânzilor mari cerute de bănci CITEȘTE ȘI Lipsa de disciplină a statului bate buffer-ul. Finanțele reușesc să împrumute tot mai puțin din ce și-au propus. 10 licitații, anulate din cauza dobânzilor mari cerute de bănci

Condiții mai grele pentru împrumuturi

Condițiile dificile din piață au impus Finanțelor și să anuleze în primele șase luni nu mai puțin de 10 licitații pentru obligatiuni in lei, totalizând 4,85 miliarde de lei, în timp ce în cadrul altor sesiuni au luat sume mai mici decât intenționau, din cauza dobânzilor.

Pentru întreg anul, Ministerul are planificat să atragă 48-50 de miliarde de lei de pe piața internă. Pentru piețele externe, Finanțele au anunțat la începutul anului că au în vedere atragerea de resurse financiare prin emiterea de euroobligațiuni într-un volum de 4,5-5 miliarde de euro (echivalent).

Cel mai recent, statul a ieșit pe piețele externe în iunie, când a atras 1,2 miliarde de dolari pe 30 de ani. De asemenea, a răscumpărat anticipat și preschimbat parțial titluri de stat în valoare de aproximativ 250 milioane dolari, scadente în 2022.

Totodată, România a împrumutat la începutul lunii februarie 2 miliarde de euro de pe piețele internăționale prin intermediul a două noi emisiuni de obligațiuni, pe 12 și 20 de ani. Interesul investitorilor a fost semnificativ, cu subscrieri de 5,3 miliarde de euro, în contextul în care România plătește dobânzi ridicate comparativ cu alte state cu ratinguri similare din Europa Centrală și de Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
euro
ministerul finantelor
imprumut