ULTIMA ORĂ ING și BCR revizuiesc în jos prognoza de creștere economică a României. Ținta de deficit, în pericol, chiar și după modificarea Pilonului 2

ULTIMA ORĂ ING și BCR revizuiesc în jos prognoza de creștere economică a României. Ținta de deficit, în pericol, chiar și după modificarea Pilonului 2
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 15 mai 2018

ING Bank a revizuit de la 4,7% la 3,5% prognoza de creștere economică în 2018, după datele aferente primului trimestru, care arată o încetinire considerabilă a creșterii PIB. ING se așteaptă ca BNR să nu mai majoreze dobânda cheie în acest an și vede dificultăți mult mai ridicate pentru Guvern să atingă ținta de deficit, în contextul unei evoluții mai slabe a economiei. BCR a revizuit, de asemenea, prognoza de creștere de la 4,7% la 4,1% pentru acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Statistica a anunțat azi o creștere de 4% în primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similară din 2017 și o stagnare față de ultimul trimestru din 2017. INS a revizuit seriile istorice de date privind evoluția produsului intern brut, lucru care a afectat și dinamica cifrelor din primul trimestru.

ING arată că economia ar fi crescut cu 4,7% în termeni anuali, fără revizuirea datelor, mai aproape de estimările sale de 5% și de cele ale sondajului Bloomberg printre economiști de 5,5%, și de 5,4% în cazul sondajului Reuters. Economiștii BCR au fost mai rezervați în prognozele anterioare și anticipau o stagnare a PIB față de ultimul trimestru din 2017 și un avans  anual de 4,7%.

Atât BCR, cât și ING se așteaptă ca economia să arate un avans mai mare în al doilea trimestru. BCR menționează că actuala încetinire este temporară.

"Încetinirea creșterii economice nu este o surpriză pentru noi, având în vedere că datele lunare indicau deja o încetinire a activității economice", arată analiștii BCR.

Zona euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru față de trimestrul 4 din 2017, de la 0,7% în cele trei trimestre anterioare, ceea ce a avut efecte și asupra economiei naționale, arată BCR.

"În al doilea rând, România a înregistrat o lună martie cu vreme neobișnuit de rece, ceea ce foarte probabil a atenuat activitatea în comerț și construcții. O a treia explicație pentru cifrele de astăzi vine din efectul statistic, după normalizrea creșterii trimestriale după cifre foarte puternice ale creșterii PIB alimentate de un stimul fiscal generos la începutul lui 2017. Creșterea trimestrială indica deja către o încetinire cu o rată de 0,3% în T4 2017 față de trimestrul anterior", notează BCR.

Minuta BNR: Unii membri ai Consiliului consideră necesară majorarea dobânzii și pentru a proteja credibilitatea băncii centrale CITEȘTE ȘI Minuta BNR: Unii membri ai Consiliului consideră necesară majorarea dobânzii și pentru a proteja credibilitatea băncii centrale

Analiștii ING se așteaptă acum ca economia să crească în tot anul 2018 cu 3,5%. față de 4,7% în prognoza anterioară și față de 5,5% în cea luată de Guvern în calcul la fundamentarea bugetului pe acest an. Comisia Națională de Prognoză, care a furnizat datele Executivului pentru realizarea bugetului, a revizuit chiar în creștere prognoza pentru evoluția PIB în acest an la 6,1%, după o creștere de 6,9% în 2017, cea mai rapidă evoluție după 2008. 

O creștere economică mai mică înseamnă că încadrarea în ținta de deficit de 3% din PIB ar putea fi dificilă, în condițiile în care execuția bugetară de la începutul anului nu arată încurajator. ING scrie că tăierea fondurilor către pilonul 2 de pensii ar putea fi insuficientă.

„Revizuirea sistemului de pensii private va fi prezentată în iunie, dar sub orice scenariu va fi insuficientă pentru a acoperi gaura, având în vedere că bugetul a fost proiectat pe o creștere estimată la 5,5% în 2018. Guvernul probabil că va tăia de la investiții, dar riscurile ratării țintei sunt mult mai mari după stagnarea PIB față de trimestrul anterior”, arată analiza semnată de economistul șef Ciprian Dascălu.

ING estimează că Executivul va trebui să facă economii suplimentare – fie prin tăieri, fie prin venituri – de circa 0,7% din PIB pentru a rămâne în ținta de deficit. Investițiile sunt prinse în buget la 4,2% din PIB, față de o realizare de 2,3% în 2017, iar tăierile suplimentare ar risca să încetinească creșterea viitoare, notează Dascălu.

BCR vine cu o revizuire mai puțin amplă, de la 4,7% la 4,1% pentru acest an, pe care o motivează prin revizuirea seriilor istorice de către INS.

ING se așteaptă ca BNR să ajusteze din nou estimarea privind excesul de cerere din economie și proiecțiile pentru inflația de bază, chiar dacă rata inflației nu va fi afectată semnificativ de creșterea mai redusă.

Banca centrală a ajustat în jos estimarea privind deviația PIB pentru perioada 2017-2019. Minuta arată că BNR se așteaptă ca economia să scadă „pronunțat”, ritmul de creștere în 2018, dar ca încetinirea ritmului din 2019 să nu fie la fel de semnificativă precum cea estimată anterior.

Potrivit ING, BNR va fi grevată de politica fiscală suboptimă în continuare, în condițiile în care alegerile din 2018 și  2019 e puțin probabil să aducă ajustări fiscale. Astfel, BNR va relua întărirea politicii monetare mai ales pentru a preveni deprecierea leului și să evite, astfel, ciclul de depreciere-inflație-depreciere, notează ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing bank
crestere economica
deficit bugetar