ULTIMA ORĂ Noul moratoriu bancar intră în linie dreaptă. Care sunt condițiile pentru suspendarea ratelor la bănci

ULTIMA ORĂ Noul moratoriu bancar intră în linie dreaptă. Care sunt condițiile pentru suspendarea ratelor la bănci
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 iul 2022

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul pentru normele de aplicare a Ordonanței de Urgență pentru noul moratoriu bancar. De suspendarea ratelor vor beneficia debitorii – populație și firme – care declară pe propria răspundere că au fost afectați semnificativ de inflație sau de războiul din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De suspendarea ratelor pot beneficia debitorii care contractat credite până la 30 aprilie anul curent și care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor.

Ratele pot fi suspendate pentru o perioadă de la o lună până la nouă luni.

Suspendarea nu acoperă creditele revolving, inclusiv cardurile de credit și descoperitul de cont și nici liniile de credit acordate peroanelor fizice și juridice.

ULTIMA ORĂ Indicele ROBOR la 3 luni trece pragul psihologic de 7% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Indicele ROBOR la 3 luni trece pragul psihologic de 7%

Persoanele fizice trebuie să declare pe propria răspundere că au fost afectate financiar, direct și indirect, de către situația gravă de criza actuală determinată direct sau indirect de criza energetică și de războiul dintre Rusia și Ucraina și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului.

Pe de o parte debitorul trebuie să nu fie în incapacitate de plată, pe de altă parte trebuie să depună o declarație pe propria răspundere prin care arată că are cheltuieli medii lunare mai mari cu 25% ca urmare a creșterii prețurilor în ultimele 3 luni anterioare suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului anterior. Rata anuală a inflației a fost de 15,1% în iunie.

Debitorul trebuie să nu fie într-un alt plan de restructurare a datoriilor agreat cu creditorul la data solicitării sau făcut cu 3 luni înainte de ordonanță.

Pentru firme, declarația pe propria răspundere trebuie făcută de reprezentantul legal și să arată o scădere cu minimum 25% ”a mediei rezultatelor nete contabile lunare pentru persoanele juridice pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată, comparativ cu perioada similară a anului 2021, și a diferenței dintre încasări și plăți pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care funcționează potrivit OUG nr 44/2008, profesiile liberale si cele care se exercita in baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei”.

Ce înseamnă exact rezultatul net contabil nu este definit nici în Ordonanță și nici în normele de aplicare – de regulă acesta reprezintă diferența netă dintre venituri și cheltuieli, adică profitul/pierderea netă.

Firmele mai trebuie să declare pe propria răspundere că nu sunt în insolvență, nu au avut incidente de plată în ultimele 6 luni, nu sunt în executare silită și nu au un nivel al activului net sub jumătate din capitalul social (ultimul indicator fiind luat ca referință la finele lui 2021). Totodată, firmele trebuie să nu fie sau să fi fost în ultimele 3 luni într-un acord de restructurare cu banca și trebuie să nu distribuie dividende și nu rambursează împrumuturi către acționari pe perioada suspendării ratelor.

Creditorii vor verifica cererile debitorilor și le vor aproba sau respinge în maximum 30 de zile de la primirea solicitării.

Datoria externă totală a României a crescut CITEȘTE ȘI Datoria externă totală a României a crescut

Așa cum se arată și în ordonanță, dobânzile amânate la plată se capitalizează la soldul creditului existent și capitalul majorat se plătește eșalonat la până la noua maturitate a creditului. Împrumutul devine astfel mai mare în volum nominal și debitorii vor rambursa în cele din urmă mai mult. Comisioanele amânate la plată se plătesc conform unui grafic revizuit.

Pentru creditele Prima Casă/Noua Casă, garantate de stat, dobânda amânată la plată se calculează ca o creanță distinctă, pentru care se aplică o dobândă de 0%. Această creanță de achită în 60 de rate lunare egale.

viewscnt
Afla mai multe despre
moratoriu rate
moratoriu banci
amanare rate
rate banci