Un bancher privat elvețian este acuzat că a furat bani murdari de la propriul client

Un bancher privat elvețian este acuzat că a furat bani murdari de la propriul client
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Un bancher privat elvețian a fost acuzat de furt, spălare de bani și fraudă, precum și de utilizarea fondurilor clienților pentru a recapitaliza în mod ilicit creditorul cu probleme financiare pentru care lucra, scrie Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Individul, al cărui anonimat este protejat de legislația penală elvețiană, a fost acuzat miercuri de către procurorul general al Elveției că a preluat peste 14 milioane de franci elvețieni (15,4 milioane de dolari) într-o conspirație criminală pe mai multe niveluri, pe parcursul a șapte ani, până în 2015, arată G4Media.

Guvernatorul Băncii Austriei avertizează asupra riscurilor tranzacției dintre Raiffeisen și Strabag CITEȘTE ȘI Guvernatorul Băncii Austriei avertizează asupra riscurilor tranzacției dintre Raiffeisen și Strabag

El a fost membru al consiliului de administrație al unei mici bănci private cu sediul la Geneva, al cărei nume nu a fost, de asemenea, dezvăluit în actul de acuzare, depus în orașul Bellinzona din sudul Elveției.

Bancherul este acuzat că ar fi depus sume mari de bani la banca sa în nume propriu la începutul anului 2008, în timp ce, de fapt, banii aparțineau unei terțe părți, care dorea să ascundă adevăratul proprietar pentru a-și proteja averea de autoritățile guvernamentale.

Potrivit acuzațiilor, bancherul a exploatat apoi încrederea acordată de clientul său și a furat banii în întregime, acordând totodată împrumuturi mari unor asociați, rude și prieteni.

BCR avertizează cu privire la un nou tip de fraudă, care a prins tot mai mult teren CITEȘTE ȘI BCR avertizează cu privire la un nou tip de fraudă, care a prins tot mai mult teren

„Se crede că activele au fost folosite în principal pentru a finanța stilul de viață de care se bucurau acuzatul și familia sa”, a declarat procurorul.

Frauda a fost descoperită după ce autoritățile de spălare a banilor din Elveția au ridicat întrebări cu privire la transferurile mari efectuate de bancher către întreprinderi din Republica Dominicană. Fondurile care s-au întors de la aceste întreprinderi către bancher erau „de origine infracțională”, a declarat procurorul.

Cazul este cel mai recent dintr-o serie de scandaluri care au scos la iveală discreția uriașă de care se bucură în mod obișnuit bancherii și managerii de averi elvețieni asupra activelor clienților lor și potențialul de abuz care decurge de aici.

Căzând pe marile piețe, Tesla se duce spre India pentru o fabrică de mașini electrice de 2-3 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Căzând pe marile piețe, Tesla se duce spre India pentru o fabrică de mașini electrice de 2-3 miliarde dolari

În ciuda modificărilor radicale aduse legilor privind secretul bancar elvețian și a practicilor de conformitate în ultimul deceniu și jumătate, țara, primul centru mondial pentru averi offshore, continuă să fie afectată de un număr constant de scandaluri.

În mai multe cazuri recente, au fost aduse în instanță cazuri care au arătat că infracțiuni grave au trecut neobservate timp de ani de zile datorită unei culturi și unui sistem care încă prețuiește secretul și relațiile personale.

Bancherul este, de asemenea, acuzat că a falsificat în mod obișnuit extrase de cont pe care le-a transmis clientului său, care, întrucât a încercat, de asemenea, să înșele banca și autoritățile de spălare a banilor, nu a verificat de două ori situația reală a contului său.

De asemenea, procurorii susțin că bancherul a încercat să folosească cel puțin 1 milion de franci elvețieni din fondurile clientului său pentru a încerca să mențină banca sa pe linia de plutire. La un moment dat, acesta a investit 500.000 de franci elvețieni pentru a ajuta la recapitalizarea băncii din fonduri și a încercat să folosească alți 500.000 de franci elvețieni din banii clientului chiar și după ce a fost notificat că era în curs o anchetă penală împotriva sa.

Elvețienii vor fi chemați la vot să decidă dacă populația țării trebuie limitată la 10 milioane de locuitori CITEȘTE ȘI Elvețienii vor fi chemați la vot să decidă dacă populația țării trebuie limitată la 10 milioane de locuitori

Cazurile de fraudă și spălare de bani expuse de procurori ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea autorităților elvețiene de reglementare de a monitoriza și de a schimba în mod eficient practicile corporatiste în cadrul zecilor de bănci din țară și a celor peste 950 de administratori de averi independenți înregistrați.

În octombrie, bancherul elvețian Benjamin G, un fost angajat al Julius Baer, a fost găsit vinovat de furtul a peste 22 de milioane de franci elvețieni din economiile unui cuplu israelian-ucrainean în vârstă. De asemenea, el falsifica în mod obișnuit extrase de cont bancar și primise o împuternicire deplină asupra activelor clienților săi.

viewscnt
Afla mai multe despre
elvetia
banci