Băncile din zona euro înăspresc accesul la creditare

Băncile din zona euro înăspresc accesul la creditare
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2022

Băncile din zona euro au îngreunat accesul la creditare în trimestrul doi din 2022 și vor continua înăsprirea standardelor de creditare (criteriile pentru aprobarea împrumuturilor) în acest trimestru, deoarece toleranța lor la risc a scăzut, arată rezultatele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia afectează încrederea și aduce blocul comunitar mai aproape de recesiune, băncile sunt mai prudente în acordarea împrumuturilor, ceea ce ar putea accentua scăderea activității economice, arată Agerpres.

Reprezentanți ai viitorilor pensionari cer clarificări în cazul prezumtivei fraude de la BRD Pensii și reclamă risc sistemic. Întrebare cheie: ai cui sunt banii delapidați? Ai viitorilor pensionari sau ai administratorului? CITEȘTE ȘI Reprezentanți ai viitorilor pensionari cer clarificări în cazul prezumtivei fraude de la BRD Pensii și reclamă risc sistemic. Întrebare cheie: ai cui sunt banii delapidați? Ai viitorilor pensionari sau ai administratorului?

"Creditorii au raportat că percepțiile crescute de risc privind perspectivele economice, industria sau situația specifică a firmelor, precum și reducerea toleranței băncilor la risc, au afectat semnificativ standardele de creditare", se arată în studiul BCE.

În trimestrul doi din 2022, cererea pentru credite din partea companiilor a crescut, deoarece firmele trebuie să-și mențină investițiile financiare, dar băncile au indicat o înăsprire "considerabilă" a standardelor lor de creditare.

"În trimestrul trei din 2022, băncile din zona euro se așteaptă la o înăsprire netă a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor către firme, la același nivel ca în perioada aprilie-iunie 2022", apreciază instituția cu sediul la Frankfurt.

De asemenea, creditorii au raportat o înăsprire "puternică" a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor ipotecare și o înăsprire moderată a criteriilor pentru aprobarea creditelor de consum, în perioada aprilie-iunie 2022.

În acest trimestru, băncile se așteaptă la o înăsprire suplimentară a standardelor de creditare pentru toate tipurile de împrumuturi pentru gospodării, fiind posibilă și o scădere a cererii pentru împrumuturile ipotecare.

GRAFICE Dobânzile la depozite au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Creditele s-au scumpit mai ales în cazul firmelor, care plătesc cele mai mari dobânzi pentru împrumuturile noi în monedă națională din ultimii 8 ani CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile la depozite au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Creditele s-au scumpit mai ales în cazul firmelor, care plătesc cele mai mari dobânzi pentru împrumuturile noi în monedă națională din ultimii 8 ani

Piețele financiare așteaptă cu interes sporit ședința de politică monetară din 21 iulie, având în vedere că BCE se pregătește să majoreze dobânda de referință, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

La reuniunea din 9 iunie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci
credit