BCE menține nemodificate dobânzile, economia zonei euro încetinește semnificativ

BCE menține nemodificate dobânzile, economia zonei euro încetinește semnificativ
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 ian 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să nu modifice dobânzile și să mențină politica monetară ultra-relaxată, în condițiile în care economia zonei euro se confruntă cu cea mai semnificativă încetinire din ultimii cinci ani, iar războiul comercial s-a intensificat, transmit DPA și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ani în care a sprijinit creșterea economiei zonei euro, BCE a încheiat recent schema sa de achiziții de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro, și a apreciat că ratele dobânzilor ar putea crește din vara anului viitor. Decizia BCE de a retrage treptat măsurile de stimulare face parte dintr-un trend global: marile bănci centrale din întreaga lume își înăspresc gradual politica monetară în urma redresării economiei, inclusiv Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) și Banca Centrală a Japoniei (BoJ), arată Agerpres.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituția precizează că, la ședința care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Doar 20.000 de persoane fizice mai aveau credite în franci elvețieni la finele lunii noiembrie, cu un sold redus la 3,4 miliarde lei CITEȘTE ȘI Doar 20.000 de persoane fizice mai aveau credite în franci elvețieni la finele lunii noiembrie, cu un sold redus la 3,4 miliarde lei

Potrivit Eurostat, creșterea PIB-ului zonei euro a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2016, după un avans de 0,4% în precedentele trei luni. Analiștii se așteaptă ca în următoarele trimestre zona euro să înregistreze o creștere anuală de aproximativ 2%, dar este puțin probabil ca pe ansamblul acestui an avansul PIB-ului să ajungă la nivelul de anul trecut, de 2,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi